Caută
Close this search box.

10 reguli de supravieţuire pentru un turist care s-a trezit brusc într-o zona de conflict

Franţa a fost îndoliată de două atentate de amploare, Belgia a fost scena unui atac terorist, în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat extrem de sângeroasă, iar în Germania a avut loc un măcel într-un mall. Dacă adăugăm Brexitul din Marea Britanie, rezultă o Europă instabilă, în care, ca turist, te poţi trezi oricând într-o situaţie-limită. Cum supravieţuieşti în acest caz?

Zonele pe care le putem declara, cu mâna pe inimă, sigure pentru concediu sunt din ce în ce mai puţine. Dacă până de curând eram sfătuiţi să ocolim oraşe ca Istanbul, Sofia, Napoli, Glasgow sau Marsilia din cauza riscurilor ridicate de violenţe interetnice, jafuri şi chiar atacuri orchestrate de mafia locală, acum asupra Europei planează alt spectru: cel al atentatelor. Plus tensiunile politice, care pot duce la puciuri precum cel eşuat de weekendul trecut din Turcia. Ce facem, în aceste condiţii, renunţăm la concediu? Profesorul de antiterorism Ion Benea, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Arte Marţiale şi directorul Centrului de Supravieţuire Urbană, crede că nu e cazul să luăm astfel de măsuri extreme. În schimb, ar fi bine să învăţăm pe de rost regulile de supravieţuire, pentru a şti ce trebuie să facem dacă ne aflăm într-o zonă de conflict.

Sunt recomandate hainele gri

1.Documentarea e foarte importantă. Ştiind că Europa, tocmai partea considerată cea mai civilizată a lumii, a devenit un loc mult mai periculos decât era acum 10 ani, nu trebuie să pleci în nici o ţară de pe bătrânul continent fără a-ţi face temele. Aşadar, informează- te în legătură cu eventualele tensiuni politice, conflicte interetnice şi ameninţări teroriste din ţara aleasă ca destinaţie. Apoi interesează-te de diferenţele culturale şi de legislaţie, din cauza cărora ai putea avea probleme (de exemplu, sunt ţări unde femeile nu au voie să facă plajă topless) şi caută să afli dacă există reguli vestimentare pe care trebuie să le respecţi.

  1. Odată ajuns la destinaţie, asigură-te că ai la tine hărţi pe care sunt marcate poziţia hotelului şi traseul pe care vrei să-l parcurgi în fiecare zi. Trebuie să ştii în permanenţă unde te afli şi care sunt căile de revenire la hotel, numărul de telefon de la hotel şi unde se afla Ambasada României. De asemenea, ar fi bine să ai, încă de la plecare, conexiuni/alternative pentru părăsirea zonei în timpul cel mai scurt, în caz de forţă majoră.
  2. Într-o situaţie de conflict, cel mai bine e să treci neobservat, să devii “turistul invizibil”. Pentru asta, este esenţial să fii îmbrăcat cât mai tern. Aşadar, dacă-ţi place să porţi în vacanţă îmbrăcăminte ţipătoare, exotică, va trebui să-ţi schimbi obiceiurile vestimentare şi să laşi acasă tricoul verde praz şi bermudele mov, împachetând, în schimb, haine gri şi negre.
  3. Întotdeauna când pleci din hotel, pe durată scurtă sau pentru o zi ori mai multe, să ai un bagaj mic, rucsac sau geantă, cu rezerve minime de apă şi mâncare. Ar fi bine să nu ai nimic de valoare la vedere: bijuterii, bani, cameră video sau foto, ceas ori bagaje care ar presupune existenţa unor obiecte de valoare.
  4. “În cazul în care eşti surprins de un conflict, nu trebuie să laşi impresia prin mimică sau gesturi că simpatizezi cu o tabară sau cu alta sau că te interesează ceva în mod deosebit”, completează Ion Benea, unul dintre oamenii care au participat la antrenarea trupelor antitero româneşti, în special pentru supravieţuire în condiţii extreme.
  5. Evită atitudinea de spectator/observator. Nu filma, nu fotografia, altfel îţi asumi riscuri foarte mari!
  6. Dacă se trage, culcă-te imediat la pământ şi caută din ochi adăpostul cel mai apropiat până la care te poţi deplasa târâş: o maşină (acolo, te adăposteşti în dreptul roţilor), o clădire, un zid, trunchiul gros al unui copac etc.
  7. Nu intra în zonele de manifestare ale părţilor beligerante; deplasează-te imediat ce ai constatat situaţia conflictuală fără a atrage atenţia – dacă nu este nevoie, nu alerga! – şi îndepărtează-te de zonele aglomerate.
  8. Uită-te frecvent, dar discret să vezi dacă eşti urmărit; dacă da, caută imediat un loc public de refugiu: o instituţie, un magazin, un restaurant.
  9. Dacă eşti însoţit, discută calm şi cu voce scăzută, fără a gesticula.

Ce trebuie să ai la tine pentru surpavieţuire

După calamităţi naturale sau izbucnirea unor conflicte armate, magazinele, în special cele alimentare, se golesc în 3-5 ore. Prin urmare, e important să ai la tine rezerve de apă şi mâncare (batoane, alune, carne uscată sau fructe deshidratate) ori să identifici rapid eventuale surse. Nu uita nici sanitarele: şerveţele dezinfectante, plasturi, antidiareice, antiinflamatoare, antialgice, antivomitive, iar dacă suferi de vreo afecţiune, ia la tine medicamentele necesare pentru cel puţin 3 zile. Foarte important este să ai roamingul activat, un mobil de rezervă, în care să fie salvate numerele de telefon importante, un încărcător, o cartelă preplătită şi eventual o baterie externă.

A fost profesor pentru USLA

Ion Benea, vicepreşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, a devenit profesor pentru trupele speciale USLA în 1975. Benea a fost trimis, în 1985, de Comitetul Central, să se perfecţioneze în Wushu (Kung Fu) în China. Acolo a fost pregătit chiar de Wu Bin, profesorul lui Jet Li. S-a antrenat în China până în 1991, mai ales în tactici de supravieţuire în condiţii extreme. În 1992 a pus bazele Federaţiei Române de Wushu. În acest moment este şi directorul Centrului de Supravieţuire Urbană, unde ţine cursuri de autoprotecţie în situaţii conflictuale spontane.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri