Caută
Close this search box.

Ce au procurorii împotriva doctorului Burnei

Patronul firmei Argonmed a declarat la Parchet că ” i-a plătit inculpatului şi membrilor familiei sale mai multe deplasări în străinătate în vacanţă sau pentru participarea la congrese”. De menționat că, deși au filmat si interceptat timp de doua luni biroul doctorului, procurorii nu dețin probe că Burnei a condiționat actul medical.

Medicul Gheorghe Burnei se află în arest la domiciliu, de duminică seară, după ce Tribunalul Bucureşti a respins propunerea parchetului de arestare preventivă.

Aceasta este doar una dintre mărturiile pe care procurorii își bazează  arestarea profesorului Gheorghe Burnei, șeful secției de ortopedie pediatrică de la Spitalul MS Curie din București. Procurorii susţin că medicul Gheorghe Burnei îi convingea pe părinţi de dificultatea obţinerii protezelor şi le impunea să le cumpere, pe cheltuiala lor, de la aceeași firmă citată Argonmed, ”amenintându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează”. Protezele nu erau omologate în CE, ci doar în țara de proveniență din afara Uniunii Europene, fapt ce interzice utilizarea acestora în România.

Potrivit Mediafax, în referatul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au cerut arestarea medicului Gheorghe Burnei se notează că în biroul acestuia de la spitalul Marie Curie au fost găsite, sâmbătă, şi ridicate sumele de 13.343 de lei, 5015 de euro şi 750 de dolari, bani ce ar fi fost primiţi de la părinţii copiilor operaţi, drept mită. ”Se prezintă părinţilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienţi că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervenţiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obţinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt să inducă părinţilor ideea că pentru aceste ”beneficii” trebuie îi ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge să urmeze calea aleasă de el, inculpatul le prezintă părinţilor o altă situaţie decât cea reală cu privire la sănătatea copiilor lor, situaţie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale”, este un pasaj din referatul procurorilor.

O altă categorie de proteze şi dispozitive medicale pe care ar fi folosit-o medicul, potrivit procurorilor, ar fi cea formată din aparatură confecţionată artizanal pentru el. „Acestea sunt confecţionate de cunoştinţe ale inculpatului la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării. Din verificări rezultă că nu există nici o legătură oficială (contract) între Spitalul Marie Curie şi acest institut. În legătură cu această ultimă categorie arătăm că acestea nu sunt omologate şi nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuând experimente pe copii”.

Gheorghe Burnei ar fi prelevat de la pacienţii copii, fără consimţământul aparţinătorilor, ţesut osos şi ligamente, fără respectarea normelor în vigoare din domeniu. La dosar ar exista probe care indică faptul că astfel de ţesuturi au fost folosite ca transplant pentru alţi copii, deşi ar fi fost ţinute anterior în condiţii improprii.

Cele 15 fapte de luare de mită pe care procurorii susţin că le au probate la dosar ar fi început din luna septembrie a acestui an. Urmărirea penală s-a început, in rem, încă de pe 28 septembrie, după ce mama unei fetiţe a depus sesizare în care spunea că, printr-o „soră”, medicul Gheorghe Burnei i-a solicitat suma de 4.000 de euro pentru a-i procura şi pentru a-i instala micuţei o tijă metalică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri