Caută
Close this search box.

Israel a primit două avioane invizibile F-35

În data de 12 decembrie 2016 a avut loc ceremonia de sosire în „Ţara Sfântă” a primelor două avioane F-35 israeliene, conform rumaniamilitary.ro.

Printre cei prezenţi s-au aflat premierul Benjamin Netanyahu, preşedintele Rubi Rivlin, ministrul apărării Avigdor Liberman, şeful statului major – generalul Gadi Eisenkot, comandantul aviaţiei militare – generalul Amir Eschel, precum şi secretarul apărării Ashton Carter şi ambasadorul Dan Shapiro, reprezentanţi ai Lockheed Martin (LM).

La un deceniu de la primul zbor, LM a fost foarte hotărâtă să implementeze cât mai repede predarea către Israel a primelor F-35. Planurile iniţiale constau dintr-un centru de antrenament la Luke AFB, similar cu cele ale olandezilor, australienilor etc… dar decidenţii au hotărât că este mult mai avantajos ca Israelul să pună mâna pe avioanele invizibile de ultimă generaţie mult mai devreme.

Cele două aparate sosite ieri – cu o intârziere de 3 ore din cauza… ceţii – vor face parte din escadrila „Vulturul Auriu”, care a avut în componenţă F-16A/B până cu câţiva ani în urmă.

F-35 este destinat să devină stâlpul central al strategiei aeriene a Israelului, fiind considerat unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume, capabil să ânfrunte chiar şi cele mai puternice baterii de rachete antiaeriene, aici incluzand şi S-300 ruseşti, care au fost achiziţionate recent de Iran şi care sunt folosite în Siria – după ce Turcia a doborat  un Su-24M în urmă cu mai bine de un an-, unde recent aparate de zbor ale Israelului au fost raportate de media ca executând misiuni de bombardament chiar şi impotriva Damascului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri