Caută
Close this search box.

Ucraina naționalizează cea mai mare bancă din țară

Ucraina a anunțat duminică seară naționalizarea celei mai mari bănci comerciale din țară, PrivatBank, într-o tentativă de a evita prăbușirea sistemului bancar din această fostă republică sovietică devastată de război, scrie AFP.

Această preluare a controlului intervine după mai multe luni de zvonuri, PrivatBank înmulțindu-și, potrivit presei locale, creditele neperformante. PrivatBank este una dintre primele bănci comerciale private înființate în Ucraina. Decizia de constituire a băncii a fost luată la o reuniune a fondatorilor la data de 7 februarie 1992.
A fost prima bancă din Ucraina care a introdus carduri de credit și ATM-uri din plastic. Privatbank a fost, de asemenea, prima organizație financiară în Ucraina care a obținut o calificare internațională.
În 1996 a devenit membru cu drepturi depline al sistemului internațional de plăți VISA și a început să emită carduri de credit pe o scară largă.
În anul 1997, Privatbank a devenit prima bancă din Ucraina care a obținut un rating de Thomson Bank Watch International, și a devenit membru cu drepturi depline al sistemului de plăți Europay.
În anul 1999, a deschis PrivatBank, unitate bancară internațională în Cipru. Filiala PrivatBank din Nicosia a fost prima filială ucrainean a unei bănci stabilite în străinătate.
În 2000, banca a fost inclusă în grupul autorizat să plătească compensații cetățenilor ucraineni care au suferit persecuția regimului nazist în timpul celui de-al doilea război mondial. În anul 2000 a schimbat forma de proprietate a băncii și a devenit corporație.
În 2010, profitul net al PrivatBank a crescut cu 30%, comparativ cu 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri