Caută
Close this search box.

Acordul UE-SUA privind protecţia datelor, întors pe toate feţele: „Cazul Snowden ne-a învățat că avem nevoie de standarde înalte”

Edward Snowden

Acordul umbrelă dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii privind protecția datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare, dezbătut și votat în această săptămână de europarlamentarii reuniți în plenul de la Bruxelles, va ajuta la restabilirea încrederii după cazul Snowden. Cel puţin aşa consideră eurodeputatul raportor Jan Philipp Albrecht (Grupul Verzilor, Germania). 

Semnarea acordului va permite „standarde ridicate și o mai mare protecție” a datelor personale, a declarat europarlamentarul pentru pagina oficială a instituţiei europene. Acordul umbrelă se referă la schimbul tuturor datelor cu caracter personal – cum ar fi nume, adrese sau cazierele judiciare – între UE și SUA, pentru prevenirea, depistarea, cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor, inclusiv a terorismului.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a sprijinit acordul, iar acum plenul Parlamentului l-a votat. Deși acordul a fost semnat la 2 iunie 2016, trebuia să fie aprobat de Parlament înainte să intre în vigoare.

Despre ce este vorba în acordul umbrelă?

Acest acord se referă la standarde ridicate și o mai bună protecție a datelor personale atunci când se fac schimburi de date între autoritățile judiciare din UE și cele din Statele Unite.

După dezvăluirile fostului colaborator al NSA, Edward Snowden, despre supravegherea globală, a fost greu ca încrederea să fie restabilită?

Cazul Snowden a fost foarte important pentru a arăta că SUA trebuie să îndeplinească niște standarde de protecție a datelor atunci când vine vorba de securitate. Am insistat pentru acest acord, acordul umbrelă, care urmează a fi votat pentru a restabili încrederea populației în autorități. Suntem foarte fericiți că am reușit, cel puțin în ceea ce privește autoritățile judiciare, pentru că serviciile secrete nu sunt acoperite de acest acord. Încă mai trebuie să lucrăm și să îmbunătățim această parte.

Sunt elementele pe care le avem până acum, precum Judicial Redress Act*,  și acest acord suficiente pentru a asigura protecția datelor atunci când este vorba de cooperare polițienească și judiciară?

Legea americană privind căile de atac judiciare  – Judicial Redress Act – a fost semnată de către președintele american Barack Obama pe 24 februarie 2016 și a deschis drumul pentru semnarea Acordului-umbrelă. Legea le conferă cetățenilor europeni și cetățenilor din alte țări aliate SUA dreptul de a revizui și corecta informațiile inexacte care îi privesc, deținute de agențiile federale americane în temeiul Legii americane privind confidențialitatea. Judicial Redress Act este o lege foarte importantă. Pentru prima oară în istorie, SUA și-a „deschis” drepturile fundamentale pentru cetățenii non-americani și pentru rezidenți. Acest lucru este important, pentru că altfel nu mai puteau fi transferate date către Statele Unite. Curtea Europeană de Justiție a decis deja că acest lucru este un element esențial al unui astfel de acord.

Sunteți îngrijorat că venirea administrației Trump ar putea afecta acest acord?

Nimeni nu știe ce va aduce administrația Trump și ce politică va avea referitoare la protecția datelor și la transferul de date. Cu toate acestea, am asigurat că acest acord fie este implementat în totalitate de SUA, fie nu intră deloc în vigoare și situația rămâne așa cum este în prezent.

Cum va afecta acest lucru situația de aici, din Europa? Ce se poate face?

Acest acord îmbunătățește și situația din Europa, pentru că, de exemplu, multe state membre au acorduri cu SUA care oferă standarde foarte scăzute de protecție a datelor. Pe de altă parte, avem nevoie, de asemenea, să îmbunătățim în continuare standardele de protecție a datelor din statele noastre membre și la nivelul UE atunci când vine vorba de autorități judiciare, ca o condiție prealabilă pentru o mai bună cooperare împotriva criminalității și a terorismului.

Un răspuns

  1. Merkel facea parte din Asociatia de prietenie RDG-URSS inainte de 1990. Vom ajunge sa vedem colaborarea ruso-germana exista si de multe ori in detrimentul UE si SUA. Pe britanici nu-i duce nimeni cu presul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri