Caută
Close this search box.

Alegeri SUA: Voturile din statul Michigan vor fi renumărate începând de luni

Voturile exprimate în statul Michigan, cu ocazia alegerilor prezidențiale desfășurate în SUA la 8 noiembrie, vor fi renumărate începând de luni, 5 decembrie, în urma unui ordin pe care judecătorul federal american, Mark Goldsmith, l-a emis, solicitând ca procesul să se încheie până la data de 13 decembrie, termenul limită impus de legislația federală, informează Reuters.

Mark Goldsmith, judecătorul districtual, a emis luni un ordin ce stabilește că, odată începută, renumărarea „trebuie să continue până la un nou ordin al aceleiași instanțe”, motivând în decizia sa că „îngrijorările bugetare nu sunt suficient de semnificative pentru a risca privarea de dreptul de vot a aproape 5 milioane de votanți din Michigan”.

În Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, trei state care îi sprijineau în mod tradițional pe democrați, dar care i-au oferit lui Donald Trump majorități strânse și i-au asigurat victoria finală, au fost depuse cereri în instanță în favoarea renumărării voturilor.

Procurorul general din Michigan, republicanul Bill Schuette, a inițiat, vineri, procedurile legale pentru a stopa renumărarea cerută a voturilor în acest stat, unde Donald Trump a câștigat cu o diferență de circa 10.700 de voturi, iar în Wisconsin renumărarea voturilor a început la sfârșitul săptămânii trecute.

Partidul Ecologist și candidata sa prezidențială, Jill Stein, au declarat că solicitările lor de renumărare a voturilor în cele trei state vizează să asigure integritatea sistemului de votare american, nu modificarea rezultatului scrutinului de pe 8 noiembrie.

Sâmbătă, Partidul Ecologist a anunțat că își va aduce în fața unei instanțe federale demersul în favoarea renumărării în Pennsylvania.

Viitorul președinte este desemnat de membrii colegiului electoral aleși la scrutinele din fiecare stat. Legislația federală impune ca statele să soluționeze disputele legate de desemnarea electorilor până la data de 13 decembrie.

Trump a depășit numărul minim de electori necesar pentru a fi ales președinte, 270, obținând 306 voturi electorale. Pentru ca rezultatul final să se modifice în favoarea democratei Hillary Clinton, este nevoie ca rezultatele din toate cele trei state în care s-a cerut renumărarea să o desemneze câștigătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri