Grupul farmaceutic american, Pfizer, a primit o amendă record de 84,2 milioane de lire sterline (107 milioane de dolari), din partea Autorității pentru reglementarea concurenței din Marea Britanie (CMA), deoarece a majorat, cu până la 2.600%, costul unui medicament folosit în tratamentul epilepsiei, relatează BBC.

Și distribuitorul de medicamente Flynn Pharma a primit din partea CMA o amendă de 5,2 milioane de lire sterline pentru rolul său în majorarea cu 2.600% a prețului pentru același medicament în 2012. Compania Pfizer a produs singură acest medicament, sub marca Epanutin, dar în luna septembrie 2012 a vândut drepturile către Flynn Pharma, care ulterior a schimbat denumirea medicamentului și prețurile au crescut exploziv.

Autoritatea pentru reglementarea concurenței susține că sumele plătite de sistemul național de sănătate din Marea Britanie (NHS) pentru capsulele de Epanutin au crescut de la 2 lire pe an în 2012 la aproape 50 de lire pe an în 2013.

„Aceste companii au exploatat în mod deliberat oportunitatea oferită de schimbarea mărcii pentru a majora prețul unui medicament de bază pentru mii de pacienți. Aceste majorări extraordinare de preț au costat NHS și contribuabilii zeci de milioane de lire sterline” a declarat președintele CMA, Philip Marsden.

În replică, grupul farmaceutic american, Pfizer, a respins concluziile anchetei și a anunțat că va face recurs la amenda impusă de CMA. De asemenea, Pfizer a subliniat că și după majorarea prețului, medicamentul Epanutin era cu 25 până la 40% mai ieftin decât costul unui medicament similar produs de un alt furnizor al sistemului de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.