Autorităţile române au ca prioritate şi încearcă în continuare să obţină liberalizarea regimului de vize în relaţia cu Statele Unite, însă, spre deosebire de situaţia din Canada, va fi un proces mai complicat, pentru că legislaţia americană nu este uşor de modificat. „În Statele Unite, lucrurile sunt diferite. Există o anumită legislaţie, nu e foarte simplu să fie modificată, dar ce pot să vă asigur e că autorităţile române au această prioritate, în acţiunile pe care le desfăşoară, şi că o să încercăm în continuare să obţinem această liberalizare a regimului de vize şi în relaţie cu Statele Unite. Dar va fi un proces mai complicat, pentru că există această legislaţie şi nu e foarte simplu să fie modificată”, a spus consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism.

Totuşi, un sprijin ferm pentru autorităţile române a venit din partea Parlamentului European. „Comisia Europeană trebuie să respecte legislația europeană şi să reintroducă temporar vizele pentru cetățenii americani, pentru a încuraja administrația de la Washington să permită accesul fără vize pentru cetățenii din toate statele Uniunii Europene“, este opinia exprimată de majoritatea deputaților care au luat cuvântul în cadrul unei dezbateri în plen care a avut loc la Strasbourg în această săptămână. Cei mai mulţi dintre vorbitori au fost de acord că aceasta este „o chestiune de principiu” şi au arătat că regulile europene îi impun Comisiei Europene să prezinte un act delegat care să suspende scutirea de vize, dacă statul căruia această scutire i-a fost acordată nu asigură o reciprocitate totală privind regimul vizelor pentru cetățenii tuturor statelor membre.

Comisarul european Dimitris Avramopoulos a subliniat că, în timp ce Comisia Europeană are obligația legală să acționeze în cazul lipsei de reciprocitate în regimul vizelor, instituția pe care o reprezintă trebuie să „țină cont de consecințele” deciziei sale. I-a asigurat pe deputaţi că simplul anunț al reintroducerii obligativității vizelor pentru cetățenii americani ar duce la măsuri de „retorsiune” şi, ulterior la o scădere a numărului de vizitatori şi a veniturilor şi locurilor de muncă din turism. Conform mecanismului de reciprocitate în regimul vizelor, care a intrat în vigoare în ianuarie 2014, dacă un stat terț nu elimină vizele în termen de 24 de luni după ce a fost notificat despre nereciprocitate, Comisia trebuie să suspende scutirea de vize pentru cetățenii acelui stat timp de 12 luni, printr-un act delegat faţă de care Parlamentul și Consiliul pot avea obiecții.

Ca urmare a notificării nereciprocității pe 12 aprilie 2014, Comisia ar fi trebuit să acționeze înainte de 12 aprilie 2016, dar nu a luat până acum nicio măsură privind reimpunerea vizelor pentru cetățenii SUA și Canada. Canada menține obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, dar există un angajament de eliminare a acestora până la finalul lui 2017. Statele Unite impun vize cetăţenilor din România, Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Polonia.

149 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here