Caută
Close this search box.

Cum au scăpat Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar din ghearele ISIS, după ce au fost vândute ca sclave și mutilate

Activistele yazidi Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar, supraviețuitoare ale ISIS, au primit în acest an Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European.

Cele două femei au fost onorate de Parlament pentru că au susținut minoritatea persecutată yazidi și victimele violenței sexuale ISIS. „Peste 3.500 de copii și femei sunt ostateci ISIS/Daesh, în calitate de sclavi. În fiecare zi, aceștia mor de o mie de ori”, a spus Lamiya Aji Bashar în cadrul ceremoniei.

Lamiya Aji Bashar: „Militanții Daesh m-au vândut de patru ori”

„Am fost vândută ca sclavă de patru ori”. Lamiya a povestit deputaților europeni despre chinurile îngrozitoare prin care a trecut ca ostatecă Daesh și despre felul în care a fost desfigurată în momentul în care a scăpat, atunci când prietena ei din copilărie și o altă fată au murit. „Am reușit să scap împreună cu o prietenă și o fată de nouă ani”, violată de răpitori, „am reușit să scăpăm, dar înainte să ajungem în siguranță, prietena mea Kathrin a călcat pe o mină, care a explodat. Ultimele sunete pe care le-am auzit au fost țipetele ei de moarte, cel mai îngrozitor lucru pe care l-am auzit vreodată”, a spus ea. „Cred că pot să fiu o voce a victimelor. Premiul Saharov mi-a dat multă putere și de aceea am luat decizia să devin vocea celor fără voce”, a spus ea, adăugând că „peste 3.500 de copii și femei sunt ostateci ISIS/Daesh, în calitate de sclavi. În fiecare zi, aceștia mor de o mie de ori”.

„Daesh și extremiștii au venit pe 3 august 2014 să extermine comunitatea yazidi și ne-au dat de ales între muri și a ne converti la islam. Nu există nicio îndoială că Daesh a comis un genocid în masă. Acest genocid nu a constat numai din ucideri, ci și din ducerea în sclavie sistematică a femeilor și răpirea copiilor”, a spus deputaților europeni Nadia Murad, amintindu-și de ziua în care a fost luată ca sclavă pentru sex și în care cei mai mulți membri ai familiei sale au fost uciși. „Astăzi, comunitatea mea s-a dezintegrat sub greutatea genocidului”, a spus Nadia, cerând condamnarea internațională a vinovaților de ceea ce ea numește genocid. „Cei o jumătate de milion de yazidi din Irak sunt ultimii membri ai acestei comunități în Orientul Mijlociu”, a spus Murad, cerând, alături de Lamiya Aji Bashar, stabilirea unor zone de siguranță în țară pentru yazidi și alte minorități. O alternativă ar fi ca Europa să-i primească și instaleze pe yazidi pe propriul teren. „Considerăm că Europa este un simbol al umanității, lucru pe care Europa îl confirmă azi. Europa trebuie să rămână un model pentru lume și un model pentru coexistența oamenilor și culturilor”, a spus Murad.

Luptând pentru cei rămași

„Au suferit atrocități greu de imaginat, au supraviețuit captivității, au scăpat și au găsit exilul. Au depășit teama și durerea și au găsit, în sfârșit, adăpost în Europa. Ambele, Nadia Murad and Lamiya, luptă pentru cei care au rămas în urmă. Luptă împotriva impunității și pentru justiție”, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în timpul ceremoniei. Schulz a spus că Curtea Penală Internațională ar trebui să ancheteze crimele comise de așa numitul Stat Islamic și a amintit că Europa are datoria de a proteja oamenii persecutați. „Noi, comunitățile democratice, ce locuim în părți mai prospere ale lumii, refuzăm uneori să le oferim protecție. Acest lucru este un motiv de rușine. Este de nesuportat”, a adăugat politicianul. Președintele instituţiei i-a salutat și pe finaliștii Premiului Saharov 2016, Can Dündar și Mustafa Djemilev, prezenți în public, și a cerut din nou autorităților saudite eliberarea imediată a laureatului Premiului Saharov de anul trecut, Raif Badawi. Discursurile celor două laureate au fost urmate de ovații. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a prezentat pe fratele mai tânăr al Lamiyei, care s-a întâlnit cu sora sa ieri, după 18 luni petrecute într-o tabără.

De asemenea, prezent la Strasbourg, europarlamentarul român Daniel Buda a ţinut să-şi exprime simpatia faţă de curajul celor două femei: „Ele sunt supraviețuitoare ale sclaviei sexuale la care au fost supuse de organizația Stat Islamic și au devenit reprezentante ale femeilor afectate de campania de violențe sexuale desfășurată de către Daesh. Ele sunt purtătoare de cuvânt ale comunității yazidite din Irak, o minoritate religioasă care a fost victima unei campanii de genocid desfășurate de militanții ISIS”.

Cine sunt Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar sunt din Kocho, unul dintre orașele de lângă Sinjar (în Irak). În august 2014, ISIS a ucis toți bărbații din sat. Tinerele se numără printre miile de fete și femei yazidite răpite de militanții ISIS și forțate să facă sclavie sexuală. În cele din urmă au reușit să scape, Nadia Murad în noiembrie 2014 și Lamiya Aji Bashar în aprilie 2016. Nadia Murad, 23 de ani, și Aji Bashar, 18 ani, locuiesc în momentul de față în Germania și militează pentru comunitatea yazidi din Irak, o minoritate religioasă supusă campaniei de genocid a ISIS, și pentru femeile afectate de violența sexuală a grupării teroriste. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este însoțit de suma de 50.000 de euro. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi. Bloggerul saudit care nu a putut primi premiul în persoană este încă în închisoare pentru găzduirea unui site ce promova dezbateri sociale, politice și religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri