Renumitul fizician Stephen Hawking a declarat, într-un editorial publicat în The Guardian, că ar fi o ”greșeală teribilă” să fie ignorat populismul din spatele voturilor în favoarea Brexit și a alegerii lui Trump la Casa Albă.

Reputatul om de știință, cosmolog și autor, în vârstă de 74 de ani, a mai declarat că ”ne aflăm în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanității” având ”tehnologia de a distruge planeta”.

”Orice părere am avea despre decizia electoratului britanic de a respinge apartenența la Uniunea Europeană și despre cea a americanilor de a-l accepta pe Donald Trump ca următor președinte, nu este nici o îndoială în mintea comentatorilor că acesta a fost un strigăt de supărare din partea oamenilor care s-au simțit abandonați de conducători”, susține omul de știință care consideră că voturile lor nu trebuie catalogate drept ”o efuziune de populism”. ”Consider că aceasta ar fi o greșeală teribilă”, a subliniat renumitul fizician.

Hawking, director de cercetare în cadrul Universității Cambridge, nu a dorit să facă până acum niciun comentariu public referitor la Donald Trump, acesta limitându-se la a declara, într-un interviu acordat în luna mai postului britanic ITV, că nu înțelege popularitatea magnatului american. Aceasta este pentru prima oară când astrofizicianul se exprimă în mod public.

”Pentru mine, aspectul cu adevărat îngrijorător este că acum, mai mult decât oricând în istorie, specia noastră are nevoie de conlucrare. Ne confruntăm cu provocări de mediu uluitoare: schimbări climatice, producția hranei, suprapopularea, decimarea altor specii, epidemii, acidificarea oceanelor”, susține Stephen Hawking. ”Împreună, acestea ne amintesc că ne aflăm în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanității. Avem tehnologia de a distruge planeta pe care trăim și nu am dezvoltat încă capacitatea de a ne salva”, mai arată fizicianul în editorial. ”Poate că peste câteva sute de ani vom putea stabili colonii umane printre stele, însă acum nu avem decât o planetă și trebuie să conlucrăm pentru a o proteja. Pentru a face acest lucru, trebuie să dărâmăm nu să construim barierele între națiuni. Dacă vrem să avem o șansă de a face acest lucru, liderii lumii trebuie să înțeleagă faptul că i-au dezamăgit și îi dezamăgesc pe mulți”, subliniază omul de știință.

sursa: agerpres.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =