Premierul Ungariei, Viktor Orban, a dat dispoziţie ministrului de Externe Peter Szijjarto să înceapă imediat procedurile de ieșire din programul Open Government Partnership (OGP), menit să asigure mai multă transparență, potrivit Digi24.

Ungaria este membră din 2012 a OGP, programul internaţional care are ca scop asigurarea unei guvernari deschise si transparente, a încurajării participării societății la guvernare, precum și a schimbului de bune practici între statele participante. Pe scurt: o inițiativă anticorupție.

În „Monitorul oficial” al Ungariei din 6 decembrie este publicată o hotărâre de guvern prin care prim-ministrul dă dispozitie ministrului de externe să trimită imediat o notificare de intenție de ieșire a Ungariei din OGP.

În legătură cu această decizie, MAE de la Budapesta a dat următorul comunicat: „În locul dezbaterii exemplelor de best practice, OGP dă lecții anumitor țări, nu poartă dialog, denaturează fapte și întocmește rapoarte părtinitoare”.

OGP publicase un raport în care atrăgea atenția că în Ungaria mecanismele de control și verificare au fost demontate într-o măsură îngrijorătoare, a scăzut transparența, iar libertatea presei este în pericol.

187 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here