Caută
Close this search box.

Elevi merituoşi, din Sf. Gheorghe: ”Toţi se mirau că suntem din România!”

 

Doi elevi de la Colegiul Național”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au reprezentat România la a șasea ediție a Masterclass-ului Internațional de Fizică Modernă și Cercetare, INSPYRE 2016 din Frascati, Roma, 15-19 februarie 2016, anunță gazetaromânească.ro.

La Școala Internațională de fizică din Frascati, aparținătoare Institutului Național de Fizică Nucleară din Italia (LNF-INFN), au participat 68 de elevi din 8 tări europene. România a fost reprezentată de elevii Sebastian Samoilă (clasa a XII a ) și Filip Teodor Bundan ( clasa a XI a), însoțiți de profesorul de fizică, Luminița Costea. Alături de echipa țării noastre au fost participanți din Italia, Franța, Germania, Anglia, Spania, Portugalia și Bosnia Herțegovina.

Tema actualei ediții a fost „The Quantum Legacy” („Moștenirea cuantică”). Elevii au participat timp de 5 zile la cursuri susținute de cercetători și profesori universitari în limba engleză și au avut șansa de a face experimente chiar în laboratoarele Institutului Național de Fizică din localitatea Frascati.

„Am cunoscut elevi din alte tări, cu unii chiar am păstrat legătura, am schimbat impresii, am văzut mentalități diferite și am putut să vedem cum arată un institut de fizică. De asemenea, am înțeles că la noi în liceu chiar se învață limba engleză. Toți se mirau că suntem din România, deoarece după elevii din Anglia, noi eram cei care conversau cel mai bine în engleză.”

Coordonatorul elevilor, profesoara Luminița Costea, a participat cu elevi la toate edițiile școlii de fizică de la Frascati. Regretă că numărul de locuri este limitat, motiv pentru care doar 2 elevi, cei mai buni dintre cei mai buni, au fost acceptați.

„La Institutul de Fizică al Italiei există mai multă înclinare spre tineret. Au mai multe tipuri de activități: cursuri doar pentru elevii italieni, pentru studenți, vizite pentru publicul larg și așa mai departe. Faptul că organizatorii, cercetătorii și profesorii universitari își rup din timp să pregătească evenimentul, chiar dacă este pentru o săptămână, înseamnă clar că sunt conștienți că educația tinerilor contează enorm. Trebuie să ai ce lăsa în urma ta. Degeaba ești doar tu bun. Dacă nu ai pe cine lăsa în urma ta, înseamnă că munca ți se va duce de izbeliște”, a menționat Luminița Costea.

Cursurile școlii de fizică sunt gratuite, însă participanții trebuie să-și achite transportul, cazarea și masa. Potrivit Luminiței Costea, participarea la o ediție a Masterclass-ului Internațional de Fizică Modernă și Cercetare ajunge să coste circa 12.000 de lei, respectiv 2700 de euro. Acești bani au fost obținuți de la diferiți sponsori locali.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri