Caută
Close this search box.

Eliminarea taxei de mediu este constituțională. Iohannis retrimite legea în Parlament

Plenul Curții Constituționale, cu majoritate de voturi, a respins obiecția de neconstituționalitate formulată împotriva Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, printre care și taxa de mediu.

„Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României. Argumentele reţinute în motivarea soluției pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul instituției.

Klaus Iohannis a declarat că va retrimite legea în Parlament.

„Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe, fără o discuţie aprofundată, aşezată, calmă, la taxa radio și taxa tv. Din acest motiv, trimit legea înapoi. Dacă noul Parlament va discuta această chestiune și va lua o decizie, fie de renunțare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci, sigur, îmi va trimite în forma care se va considera atunci și o voi promulga atunci”, a spus Iohannis într-o declarație de presă.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, pe 15 noiembrie, Curtea Constituțională a României cu privirea la legea care prevede eliminarea a 102 taxe, printre care și timbrul de mediu.

În sesizarea sa, Klaus Iohannis subliniază că unele dintre taxele propuse la eliminare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituții și servicii publice autonome. El precizează că Parlamentul nu a consultat Guvernul în cazul acestui act normativ și nu a identificat în mod concret și sursa de finanțare necesară pentru aplicarea legii.
Șeful statului adaugă, în cererea de reexaminare, că Legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Referindu-se la eliminarea taxei de mediu, Iohannis susține că prin eliminarea acestuia sunt afectate programele finanțate din fonduri externe nerambursabile, astfel că se impunea, pe de o parte, identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate și, pe de altă parte, identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.

De altfel, Klaus Iohannis a aunțat încă din 26 octombrie că nu va promulga legea deoarece, în opinia sa, modul în care a fost elaborată și votată de Parlamentul României transmite un semnal negativ investitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri