Caută
Close this search box.

Gabi Firea, despre evacuarea persoanelor din clădirile cu bulină: Nu poţi să-i obligi pe proprietari să se mute fără acord

Gabriela Firea, Primarul general al Capitalei, a făcut referire, marți seara, la proiectul de ordonanță de urgență care prevede posibilitatea evacuării persoanelor care refuză să elibereze locuințele încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public pe perioada execuției lucrărilor de intervenție, apreciind că este de preferat să existe un dialog profesionist cu proprietarii.

„Trebuie să recunoaștem cu toții faptul că nu mai putem continua această situație în care clădirile cu bulină s-au consolidat într-un ritm de melc. Dar de aici la a merge la o fază extremă, și anume să îi obligi pe proprietari să se mute fără acord, când poate exista o discuție extrem de civilizată, de profesionistă, cu reprezentanții Primăriei și se pot muta în apartamentele care sunt puse la dispoziție de orice primărie… (…) Cred că trebuie să comunicăm cu aceste familii și să le spunem care este perspectiva, unde să se mute. Sunt aproape 200 de apartamente în acest moment și se pot muta pe rând”, a spus primarul general, la România Tv, citată de Agerpres.

Ea a menționat că nu a fost consultată în momentul redactării proiectului, dar a adăugat că sunt necesare modificări legislative, astfel încât să poată fi realizată consolidarea clădirilor care prezintă pericol public.

„Cele 173 de clădiri care sunt clasa întâi risc seismic pericol public în București trebuie să intre în proces de consolidare, este nevoie de modificare legislativă, astfel încât să se permită o evacuare cu ușurință din aceste imobile. Mai mult decât atât, acum, să spunem, dintr-o clădire cu o sută de apartamente, dacă un singur proprietar nu dorea să se mute, degeaba semnau ceilalți 99 de proprietari. Dar lucrurile nu se fac în grabă, nu se fac în pripă, nu se fac fără discuție cu acești proprietari și nu se fac până când persoanele nu știu foarte clar cât timp vor sta în altă locuința pusă la dispoziție de primărie și în cât timp trebuie să plătească”, a menționat ea.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri