Naționala feminină de handbal a României a obținut o victorie de senzație în fața echipei Rusiei, campioana olimpică en titre, cu scorul de 22-17 (11-9), miercuri seara, la Helsingborg, în Grupa D a Campionatului European – EURO 2016 din Suedia.

Ana Maria Iuganu a deschis „balul” după doar 30 de secunde, dar Rusia a ripostat urgent, 1-1, egalitatea menţinându-se şi după primele cinci minute de joc, 2-2. Fanii tricolori şi-au făcut datoria încă de la început şi au avut ce aplauda, pentru că România a arătat handbal în viteză, atenţie în apărare, cu Dedu având patru intervenţii reuşite, astfel că în minutul 11, tabela arăta 5-2, după un angajament excelent al lui Neagu la Manea.

Cu un lot întinerit, în care se regăsesc doar şase din campioanele olimpice de la Rio (Kalinina, Dmitrieva, Sen, Viahireva, Bobrovnikova, Jilinskaite), plus ”veteranele” Postnova şi Makeeva, Rusia lui Trefilov a fost nevoită să intre la time-out.

Diferenţa a crescut însă la 7-2, Dedu având opt intervenţii după 15 minute, iar după alte opt minute, România conducea cu 8-5, ”bifând” însă şi câteva oporunităţi ratate în ofensivă. Rusia nu a stat pe gânduri şi s-a apropiat la 9-7 (min. 27), iar la pauză scorul era 11-9, după câteva acţiuni haotice de ambele părţi.

La reluare, România şi-a permis „luxul” de a rata trei atacuri consecutive, iar Rusia a pedepsit rapid, 11-11 (min. 33). Meciul s-a deschis, fiecare echipă marcând după atacuri rapide finalizate în câteva pase (14-14), dar România a găsit resurse pentru a pune din nou diferenţa pe tabelă, 16-14 (min. 41).

Chiper şi Neagu au ratat şanse bune de a mări şi mai mult zestrea de goluri a României, dar şi Rusia a ratat pe bandă rulantă, 16-15 (min. 51), iar singura constantă a fost Denisa Dedu, cu 20 intervenţii până în acel moment. Au urmat alte trei atacuri ratate ale tricolorelor, Rusia a egalat, 17-17 (min. 53), iar Buceschi a readus avantajul de la 7 metri (18-17) un minut mai târziu. Neagu a mărit la 20-17, cu două goluri consecutive, când mai erau trei minute din meci.

Fanii români din tribunele din Helsingborg au făcut spectacol pe finalul partidei şi au avut de ce. I-au scandat numele Denisei Dedu, care a încheiat cu 22 de intervenţii reuşite, contribuind la o victorie istorică a României în faţa campioanei olimpice en-titre, Rusia, dar care contează mai ales pentru că aduce o gură imensă de oxigen în drumul către fazele finale ale competiţiei din Suedia.

Marcatoarele echipei României au fost Neagu 7 goluri, Buceschi 7, Geiger 2, Pintea 2, Iuganu 2, Manea 1, Udriştoiu 1, iar pentru Rusia, campioană olimpică en-titre, s-au remarcat Postnova 4, Dmitrieva şi Viahireva, câte 3 reuşite.

În urma rezultatului, România acumulează primele două puncte în grupa D.

114 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =