Caută
Close this search box.

La 100 de ani, Mihai Şora îndeamnă: Dacă nu votaţi vă pierdeţi dreptul de a vă plânge

 

Filosoful Mihai Şora transmite un mesaj video pe pagina sa de socializare în care îi îndeamnă pe români să meargă la vot în 11 decembrie. „Aveţi obligaţia să mergeţi să votaţi. Altfel, vă pierdeţi dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine”, spune Şora, care aşteaptă de la cei pe care îi votează să fie cinstiţi şi competenţi.

Mihai Şora precizează că a înregistrat mesajul în ziua Sfântului Nicolae. Înregistrarea video este postată pe pagina de Facebook a filosofului. „Cu experiența celor o sută de ani pe care îi duc în spate, vă reamintesc că aveți datoria morală să vă exprimați opțiunea, ca să puteți spune că sunteți cetățeni responsabili, cu drepturi depline, inclusiv acela de a protesta ulterior, dacă veți fi prost guvernați”, scrie acesta.

Iată mesajul integral al lui Mihai Şora: „Cinstea e o virtute cardinală. Competența e un lucru pe care ți l-ai însușit prin osteneală și aplicație. Poți să fii cinstit fără să fii competent. Poți să fii competent fără să fii cinstit. Sursele lor vin din două părți deosebite.

Eu aștept de la un om pe care-l trimit în Parlament, punând ștampila pe numele lui, să fie cinstit și competent. Cinstea e un lucru care aparține radical persoanei respective: din capul locului. Competența e un lucru pe care și-l câștigă prin efort. Evident că cinstea este virtutea fundamentală, cea pe care se sprijină competența. Un competent care e necinstit e unul care poate să-și aducă spre interesul lui, într-un fel greu detectabil de către cei din afară, misiunea pentru care a fost trimis și care nu este de a-și îngriji propria prosperitate, ci de a se gândi la Binele general. Și de a face tot ce-i stă în putință pentru ca acest Bine general să se realizeze.

Cinstea, în sine, e un lucru lăudabil în orice fel de împrejurări s-ar manifesta.

Dar o cinste fără competență nu duce departe: nu poți să-ți trimiți în Parlament un reprezentat care nu înțelege – chiar împins de cele mai bune intenții – cum anume trebuie să procedeze și ce anume trebuie să facă pentru a-și îndeplini misiunea.

Pentru mine, în momentul de față, problematica stânga-dreapta este în întregime irelevantă. În ce mă privește pe mine, personal, am să pun ștampila pe buletinul de vot al Uniunii Salvați România. Asta e alegerea mea. Nu pot obliga pe nimeni să facă la fel. Dar pot să împărtășesc lumii punctul meu de vedere.

Cred că e bine să mergem în direcția de care vorbeam pentru că avem de-a face cu oameni competenți, care și-au dovedit competența în tot ce-au făcut până în momentul de față; sunt niște oameni care nu își depășesc limitele – adică nu își întind activitatea dincolo de posibilitățile lor, nu au această pretenție – , iar lucrul pe care îl fac -îl fac bine, de la început până la capăt.

E important să ieși la vot!

E – de asemenea – important să gândești înainte de a pune ștampila pe numele ales; să nu o pui la întâmplare. Tu îți alegi, în fond, pe cineva care să-ți reprezinte ție interesele, și – pentru ca să-l alegi bine -trebuie să-l cântărești, să te informezi, să nu iei votul drept o simplă formalitate. E vorba de soarta ta: tu pe asta pui ștampila! Deci cântărește-o bine. (…)

La 11 decembrie [2016], voi avea o sută de ani, o lună și patru zile…

Și mă voi duce să votez!

Este vorba de soarta mea pentru restul… cât îmi mai rămâne să mă bucur de viață.

Voi aveți obligația să mergeți să votați.

Altfel, vă pierdeți dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine.

De aceea vă îndemn, oameni buni, să mergeți duminica viitoare să votați: să puneți ștampila pe numele pe care-l alegeți VOI: după matură chibzuință!”

sursa foto: FB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri