Caută
Close this search box.

La mulţi ani, România!

 

Parade militare spectaculoase vor fi organizate, de Ziua Naţională, în majoritatea oraşelor din ţară, iar autorităţile au pregătit concerte, mese populare cu fasole cu cârnaţi şi focuri de artificii. Cu aceeaşi ocazie, în mai multe oraşe autorităţile vor aprinde iluminatul festiv de sărbători.

Bucureşti – Parada de 1 decembrie 2016, una a premierelor

Parada militară organizată de Ziua Naţională a României va avea mai multe elemente de noutate, având în vedere că în acest an s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la eveniment urmând să participe, pe lângă cei peste 3.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, militari străini din state membre NATO, dar şi peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave.

Noutăţile din acest an sunt reprezentate de avioanele multirol F-16 Fighting Falcon, tehnica de transport uşoară (motociclete enduro şi ATV-uri) pentru forţele pentru operaţii speciale şi poliţia militară, noua ţinută combat a militarilor români, care va intra în dotare în 2017 şi Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de intervenţie, cunoscut sub denumirea de Caravana SMURD.

Astfel, MApN anunţă că la parada militară vor participa, aproximativ 1.000 de militari din Forţele Terestre Române, cu peste 125 de mijloace tehnice de luptă. Vor fi prezentate mai multe mijloace esenţiale de luptă în defavoarea autoturismelor. De asemenea, la eveniment va participa şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Forţele Aeriene Române participă la eveniment cu trei detaşamente, reprezentate de două blocuri de paradă din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” şi un detaşament al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”. Tehnica militară este formată din radare TPS-79R şi sisteme de rachete sol-aer HAWK. Parada va fi completată de formaţii de aeronave de tipul IAR-330 Puma şi SOCAT, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-99 Standard şi ŞOIM, MiG-21 LanceR, precum şi ultima achiziţie a Forţelor Aeriene, aeronavele F-16 Fighting Falcon.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Militarii străini care vor participa la paradă sunt din Regatul Unit al Marii Britanii, Italia, Germania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Din partea MAI vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 300 de angajaţi, blocul de defilare al instituţiei urmând să fie deschis de Garda de Onoare a Jandarmeriei Române şi închis de cei mai tineri participanţi la paradă, elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. La parada militară vor participa şi 13 jandarmi călare din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, anunţă MAI.

Totodată, MAI va participa la paradă cu 60 de autospeciale şi maşini de intervenţie şi cu şase elicoptere de tip Mi 8, Mi 17 şi EC 135 ale Inspectoratului General de Aviaţie, urmând să defileze, pentru prima dată, Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie, cunoscut sub denumirea de Caravana SMURD, al cărei personal a instruit în acest an în marile oraşe din ţară peste 10.000 de persoane în tehnici de prim ajutor şi intervenţie în cazul situaţiilor de urgenţă.

Trei detaşamente din cadrul SRI vor defila, pe 1 decembrie, din primul detaşament făcând parte luptători ai Brigăzii Antiteroriste, strucutră acţională reprezentativă prin care SRI îşi exercită prerogativele de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului. Cel de-al doilea detaşament este format din cadre care asigură securitatea aviaţiei civile naţionale şi internaţionale pe 16 aeroporturi civile din România, în timp ce din al treilea detaşament de defilare fac parte studenţi ai Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazul.

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, context în care efectivele vor defila în cadrul paradei militare în cinstea Zilei României, dar şi în memoria eroilor care au luptat în Marele Război pentru întregire, act decisiv pentru îndeplinirea obiectivului Unirii de la 1 decembrie 1918.

„Avem o singură paradă naţională, cea de la Bucureşti, dar avem în acelaşi timp ceremonii militare şi religioase în toate garnizoanele din ţară unde sunt mari unităţi. (…) Nu pot decât să reiau apelul ca pe 1 decembrie, de la ora 11, la Arcul de Triumf, cât mai mulţi români, inclusiv şi mai ales cei mici să vină cu încredere, cu bucurie într-un moment care sunt încredinţat că va transmite un mesaj puternic de mândrie naţională, dar şi de încredere în forţele noastre armate, într-o aniversare specială a 100 de ani de unitate naţională a românilor”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României va avea loc cu începere de la ora 11.00, iar defilarea se va realiza pe şoseaua Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

Alba Iulia – Show pirotehnic 3D, concerte şi masă populară cu trei tone de fasole şi cârnaţi

O paradă spectaculoasă cu circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale, va fi organizată de 1 Decembrie la Alba Iulia, localnicii şi turiştii având la dispoziţie 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar printre manifestări apare şi un show pirotehnic 3D.

În oraşul în care acum 98 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, manifestările prilejuite de Ziua Naţională vor începe la ora 9.00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria şi Mihai Viteazul. La ora 11.45, în faţa Sălii Unirii, clădire în care s-a hotărât şi semnat actul de Unire, are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918. La ora 12.00 va avea loc un Te Deum la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar o oră mai târziu o paradă militară spectaculoasă, în cadrul căreia vor defila circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale. Dispozitivul de defilare va fi format din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Locale. Totodată, ca în fiecare an, şi Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia va participa cu două plutoane. Parada militară va dura circa 60 de minute şi se va organiza, la fel ca anii trecuţi, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi împrejurimi.

De la ora 14.00, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, va avea loc evenimentul denumit ”Marea Unire a Bucătarilor”, în cadrul căruia vor fi preparate trei tone de fasole şi cârnaţi. Autorităţile locale şi judeţene aduc românilor sosiţi aici din toate colţurile ţării bucate din patrimoniul gastronomic naţional: 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite după o reţetă culeasă din bucătăria veche ţărănească.

De la ora 15.00 va începe spectacolul de muzică populară ”Cânt şi suflet românesc” în cadrul căruia vor concerta interpreţi consacraţi, între care Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Nicolae Furdui Iancu sau Leontina Fărcaş.

La ora 17.00, la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, va avea loc conferinţa ”Repatriot”, iar la ora 20.00, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, va concerta Andra şi Zdob şi Zdub.Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, denumit ”Emotion Romania”, care va începe la ora 22.00. Potrivit firmei care organizează show-ul, acesta va avea un concept unicat. Structurile pirotehnice vor fi folosite în premieră în România, spectacolul va avea viziune 3D, iar pe cer va fi văzută cea mai mare inimă proiectată vreodată în România în cadrul unui astfel de show.

Iaşi – concert de muzică populară şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi

Primăria Iaşi a pregătit, de 1 Decembrie, un concert de muzică populară şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, în timp ce la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale vor participa cinci sute de miliari ai MAPN şi MAI, precum şi 50 de vehicule aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale vor începe la Iaşi în Piaţa Unirii la ora 10, cu prima parte a unui concert de muzică populară intitulat „Noi suntem români”. Va urma, începând cu ora 11.00, ceremonia dedicată Zilei Naţionale ce va cuprinde slujba religioasă, discursurile oficialităţilor, depunerea de coroane şi parada militară. De la ora 12.00 va avea loc a doua parte a concertului de muzică populară „Noi suntem români” şi va fi deschisă şi masa tradiţională populară, pentru care au fost pregătite 5.000 de porţii de fasole.

Timişoara – paradă militară cu peste 300 de soldaţi

În total, peste 300 de soldaţi şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Penitenciarul Timişoara şi Poliţia Locală Timişoara vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.30, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe Bulevardul Revoluţiei.

Tot în Timişoara va avea loc joi, începând cu ora 17.00, un spectacol de deschidere a Târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei, iar de la ora 17.30 va fi aprins iluminatul festiv de sărbători. Urmează un spectacol folcloric, concerte susţinute de Raluka şi Delia, iar de la ora 22.00 tradiţionalul foc de artificii.

Cluj: Paradă militară cu 40 de mijloace tehnice şi 300 de soldaţi

Peste 300 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi SRI, cu peste 40 de mijloace tehnice, vor participa joi, la Cluj-Napoca, la o paradă organizată în Piaţa Avram Iancu cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Reprezentanţii Diviziei 4 Infanterie “Gemina” au declarat că ceremonia include şi o slujbă religioasă şi depunerea de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu.

Efectivele MAI vor fi compuse din specialişti ai ISU Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca. De asemenea, vor participa şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale Cluj-Napoca, dar şi un detaşament de voluntari din cadrul Crucii Roşii, filiala Cluj.

Primăria Cluj-Napoca va deschide, joi, şi Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii şi va aprinde iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă. Programul mai cuprinde concerte susţinute de trupele Holograf şi DJ Project şi focuri de artificii.

Arad: – Ceremonii militare şi un concert de muzică populară de şase ore de Ziua Naţională

Concertele de Ziua Naţională a României ţin la Arad două zile, iar pe scena din faţa Palatului Adminsitrativ vor urca, printre alţii, Smiley, Andra şi cunoscuţi cântăreţi de muzică populară din toate regiunile româneşti, printre care Ramona Viţa sau Sava Negrean Brudaşcu.

Mai multe ceremonii militare vor fi organizate de către Prefecura Arad, pe 1 decembrie, pentru a marca Ziua Naţională. Conform prefectului judeţului Arad, Cosmin Pribac, cu începere de la ora 10, vor avea loc depuneri de coroane la mormintele Corifeilor Marii Uniri Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu din cimitirul Eternitataea de la UTA. Cu această ocazie va fi oficiat un serviciu religios şi va avea loc o mică defilare militară. Cu începere de la ora 11.15 vor avea loc depuneri de coroane la Crucea Martirilor din Parcul Emiescu din spatele Primăriei. Pe lângă slujba religioasă şi salutul Drapelului de Luptă, momentul mai cuprinde, printre altele, şi un program artistic al copiilor din cadrul ansamblului „Mărţişorul” al Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din municipiul Arad. Retragerea cu torţe din faţa Palatului Administrativ programată iniţial pentru data de 1 decembrie cu începere de la ora 20 a fost anulată ca urmare a „ordinului transmis de către Statul Major General/Ministerul Apărării Naţionale, referitor la activităţile dedicate zilei de 1 Decembrie 2016 – Ziua Naţională a României… (…) La nivelul MAPN se va desfăşura o singură paradă, în Garnizoana Bucureşti”.

Braşov – Ceremonial militar

Militari aparţinând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov vor participa la ceremonialul militar şi religios care se va desfăşura cu această ocazie de la orele 10.00, în faţa Prefecturii Braşov.

De asemenea, în Piaţa Gării din Predeal, vânătorii de munte predeleni vor prezenta o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente de alpinism între orele 09.00-10.00, iar începând cu ora 10.00 va avea loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Piaţa Gării.

Apoi, de la ora 12.00, în Piaţa Unirii din Braşov, braşovenii şi turiştii sunt invitaţi la festivitatea dedicată Zilei Naţionale a României, organizată de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, în parteneriat cu Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov. Manifestarea va debuta cu un serviciu religios dedicat memoriei eroilor neamului, Te Deum, oficiat de către un sobor de preoţi de la parohia Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Braşovului. Între orele 12.30- 13.00 urmează depunerea de coroane la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Unirii. Momentul este cu atât mai important cu cât în acest an s-au implinit 100 de ani de la Bătălia Braşovului şi de la prima instaurare a administraţiei româneşti în Braşov. Alături de juni, sunt aşteptaţi să depună coroane reprezentanţi ai autorităţilor locale, instituţiilor publice, asociaţii şi ONG-uri.

Apoi, un ansamblu folcloric coordonat de Adrian Văluşescu va oferi publicului un spectacol de muzică specifică Ţării Bârsei şi Ardealului, programat între orele 13.00- 15.30. Spectacolul folcloric va fi deschis în mod tradiţional, prin jucarea vechii hore a junilor.

Ploieşti – Fasole şi cârnaţi, fără vin fiert, de 1 Decembrie

În Ploieşti, manifestările organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie vor avea loc în centrul municipiului, în zona statuii Mihai Viteazu. La ora 09.15 se va bloca circulaţia pe principalul bulevard. Vor fi spectacole artistice, defilări, depuneri de coroane, dar şi un survol aerian pregătit de piloţii Aeroclubului de la Strejnic. În plus, potrivit Primăriei Ploieşti, vor fi pregătite 3000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, Primăria oraşului Sinaia organizează o serie de ceremonii şi manifestări culturale pentru a marca Ziua Naţională a României.

Potrivit Primăriei Sinaia, debutul manifestărilor se va face pe data de 30 noiembrie, când Trenul Regal al României va ajunge la Sinaia, parcurgând cu aceasta ocazie un traseu simbolic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri