Medicul Irinel Popescu, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, s-a prezentat, miercuri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care este este urmărit penal de procurori pentru abuz în serviciu, alături de alte persoane din conducerea CNAS, prejudiciul în acest caz fiind de peste 16 milioane de euro.

Fostul șef al CNAS a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință obiectivele expertizei în acest dosar.

”Am luat la cunoștință obiectivele expertizei și sper ca expertiza să dovedească ceea ce susținem. (…) Este vorba despre expertiza achizițiilor de servicii de asistență tehnică din anul 2009”, a precizat Prof.dr. Irinel Popescu.

El a arătat că în acest caz totul s-a făcut legal și nu s-a creat niciun prejudiciu.

Întrebat despre obiectivele expertizei, fostul șef CNAS a răspuns că acestea se referă la faptul dacă s-au îndeplinit condițiile de legalitate și dacă s-a creat sau nu un prejudiciu. ”Deci dacă prețul și plata serviciilor au fost făcute în condiții de eficiență economică și la un preț corect”, a explicat acesta.

În acest dosar este urmărit penal și fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) (februarie 2007 — ianuarie 2009), Vasile Ciurchea.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2007 — 2009, între CNAS și HP România SRL au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul dosarului.

DNA precizează că din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii; CNAS a acceptat propunerile SC HP România fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului; ofertele firmei nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/ de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI; aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

„Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP România SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal”, susțin procurorii.

sursa: agerpres.ro

102 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =