Vlad Voiculescu a declarat, vineri, că Legea vaccinării este în stadiul avizării, dar și că aceasta prevede că părinții nu vor avea obligația de a-și vaccina copiii, cu condiţia ca decizia lor să fie luată după ce s-au informat.

„Legea vaccinării este în stadiul de avizare. (…) Legea ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esențial. Dacă ai baza legală, poți să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face este că ne asigură că există responsabilități foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile județene de vaccinare, fie Ministerul Sănătății și celelalte instituții”, a precizat ministrul.

El a făcut de asemenea referire la faptul că Ministerul Sănătății își va asuma responsabilitatea în cazul în care vaccinul are efecte secundare. Totodată, părinții vor fi obligați să ia decizii informate.

„Al treilea lucru pe care legea îl face este că stabilește care sunt responsabilitățile Ministerului Sănătăţii pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima dată, le va recunoaște. Va spune: „da, dacă există efecte secundare, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea”. De asemenea: care sunt responsabilitățile părinților, și anume de a fi informați. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligația familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. (…) Există sancțiuni, dar sancțiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

FOTO: copilul.ro

100 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 8 =