Caută
Close this search box.

Noi măsuri împotriva teroriştilor care ameninţă Europa

teroristiRadicalizarea cetățenilor europeni și misiunile de luptă în Siria și Irak reprezintă amenințări tot mai mari: cele mai multe dintre recentele atacuri teroriste din Europa au fost comise de teroriști pregătiți acasă.

În cazul unora dintre ele, s-a dovedit chiar că a fost vorba despre returnarea unor „luptători străini”. În acest context, Comisia pentru Libertăți Civile din Parlamentul European a votat asupra propunerii de directivă privind combaterea terorismului.Textul, redactat în urma atacurilor teroriste din noiembrie, din Paris, își propune, de exemplu, să incrimineze actele preparatorii, cum ar fi călătoriile în scopuri teroriste.

De ce o nouă directivă privind combaterea terorismului?

Aceasta reprezintă un instrument de combatere a fenomenului de aspirare/întoarcere a luptătorilor străini și a „lupilor singuratici”. Spre exemplu, aproximativ 5.000 de cetățeni europeni s-au alăturat războiului din Siria și Irak, majoritatea acestora fiind din Franța, Marea Britanie, Germania și Belgia. De asemenea, potrivit unor rapoarte, rata medie în UE a persoanelor returnate este de 20-30%, dar aceasta poate să crească, dacă statul islamic este învins ori slăbit în lunile următoare. În plus, numărul teroriștilor de tipul „lup singuratic” este în creștere: persoanele fizice care pregătesc și/comit un atac terorist „singure” (fără asistență și fără a aparține unui grup) sunt mai greu de urmărit de către autorități.

Ce măsuri propune noua directivă?

Raportul parlamentar este pregătit de Monika Hohlmeier (PPE, Germania), iar primul aspect important al proiectului este reprezentat de incriminarea actelor teroriste preparatorii, cum sunt: călătoria în scopuri teroriste, de exemplu, deplasarea către Siria pentru a lupta pentru ISIS ori către un alt stat membru, în scopul comiterii unui atac; oferirea sau obținerea unei formări în scop terorist, cum ar fi participarea la o tabără de antrenament în străinătate ori primirea unor instrucțiuni la domiciliu, prin intermediul internetului; furnizarea și colectarea de fonduri care contribuie la finanțarea terorismului; lăudarea terorismului, cum ar fi prin slăvirea atacatorilor ori a actelor lor prin conținut on-line.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri