Caută
Close this search box.

Nuieluşa de Moş Nicolae, pe cale de dispariţie. Comercianţii: E ultimul an când mai venim

Nuieluşa de Moş Nicolae ar putea fi pe cale de dispariţie, spun comercianţii care vând astfel de cadouri în Sibiu, deoarece oamenii cumpără cadouri scumpe şi uită tradiţia de a pune, în ghete, în ajun, jordiţa Moşului.

Doar câţiva comercianţi de jordiţe erau luni, în Ajunul Sfântului Nicolae, în centrul Sibiului, pentru a vinde tradiţionalele cadouri.

„Acum doi ani, acum trei ani, mergea mai bine. Acum a mers, dar nu cum mă aşteptam. De regulă, vând cam 3.000 de jordiţe, în cele 6 zile, de la 1 decembrie, până în ziua de Sfântul Nicolae. Nu mai merge. E ultimul an când mai vin”, a declarat Ioan Jiman, potrivit Mediafax.

El spune că face jordiţe tradiţionale, care nu prezintă nici un pericol pentru copil, pentru că nu foloseşte nici vopsele şi nici lipici pentru zăpadă artificială.

„Lucrez cam două luni înainte de decembrie, până adun beţele, până curbez plasticul. Mânerul bastonaşului e un plastic lung, pe care îl tai la 15 centimetri, bag nisip în el, îl încălzesc şi îl îndoi. Dacă nu fac una dintre lucrurile cele enumerate, nu mai iese rotund. Apoi împodobesc cu folie, hârtie cerată, ce găsesc. Le-am dat cu 3 lei, dar acum am lăsat la 2 lei, că vreau să plec acasă”, a mai spus bărbatul, care mărturiseşte că nu ştie povestea nuieluşei tradiţionale.

FOTO: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri