Caută
Close this search box.

O jurnalistă irakiană, răpită la Bagdad de indivizi înarmați

 

O jurnalistă irakiană a fost răpită luni seară de la domiciliul său din Bagdad de către indivizi înarmați, au anunțat marți premierul irakian, care a ordonat o anchetă, și organizație de apărare a ziariștilor, scrie AFP.

Jurnalista, identificată de autoritățile irakiene ca fiind Afrah Shawqi, a colaborat în trecut cu cotidianul saudit Asharq Al-Awsat și a scris pentru numeroase site-uri, printre care Aklaam (Penițele, în arabă). Luni, ea a publicat pe acest site irakian un articol critic în care acuza grupurile și milițiile irakiene armate că „acționează fără teama de a fi pedepsite”, relatează Agerpres.

Afrah Shawqi „a fost răpită luni seară în jurul orelor 22.00 (19.00 GMT). Opt indivizi înarmați au pătruns în locuința sa din Saidiya (sud-vestul Bagdadului). Ei erau îmbrăcați în civil și s-au dat drept membri ai forțelor de securitate. L-au legat pe fiul său”, a declarat Ziad al-Ajili de la Observatorul irakian al libertății presei.

„Au furat telefoane mobile, calculatoare, bani lichizi, apoi au răpit-o pe Afrah și au fugit”, a continuat el.

Descrierea faptelor a fost confirmată de o sursă din cadrul Ministerului de Interne sub acoperirea anonimatului.

Afrah Shawqi, foarte implicată în apărarea drepturilor femeilor irakiene, lucrează, de asemenea, la Ministerul irakian al Culturii.

Premierul Haider al-Abadi a condamnat răpirea jurnalistei și a ordonat forțelor de securitate „să facă maximul pentru a o proteja, regăsi și a pune mâna pe grupul sau grupările responsabile de răpirea ei”.

Redactorul-șef al organizației Reporters sans frontieres (RSF), Virginie Dangles, a exprimat într-un comunicat „cea mai vie îngrijorare” a ONG-ului și a condamnat „cu fermitate” această răpire. „Cerem prim-ministrului să își respecte angajamentul de a face totul pentru a o găsi pe Afrah Shawqi, precum și pe autorii răpirii”, a continuat ea.

Irakul este împreună cu Siria vecină, Afganistanul și Mexicul, una din cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști. În 2016, șapte ziariști au fost uciși în aceste țări, potrivit bilanțului anual întocmit de RSF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri