Caută
Close this search box.

Paradox social: venitul de 400 de lei pe lună este considerat mic pentru unii, dar mare pentru alţii!

Ultimele statistici arată că 569.871 de pensionari trăiesc cu 400 de lei pe lună – pensia socială minimă garantată – conform darelor Casei Naţionale de Pensii pe luna octombrie. Legea îi exclude de la orice altă formă de ajutor, pe considerentul că există o categorie socială şi mai săracă, respectiv 239.814 persoane care trăiesc cu 142 de lei pe lună. Prin urmare, cu 400 de lei ar fi, cumva, o viaţă de huzur… Haideţi să vedem cum stau lucrurile de fapt

Datele privind situaţia pensiilor în România arată că în acest moment raportul dintre pensionari şi salariaţi este de 9/10, adică sunt mai mulți muncitori şi mai puțini consumatori. Sigur, consumul, în acest context, este subţire spre foarte subţire: pensia medie pe luna octombrie este de 931 de lei. Raportul pensionar/slariat variază de la zonă la zonă: în Bucureşti, unde sunt locuri de muncă, este de 5/10, iar în Teleorman, unde este doar câmp, este de 17/10.

Pe judeţe, cea mai mică pensie medie se înregistrează la Giurgiu, 749 de lei, iar cea mai mare în Bucureşti, 1.182 de lei.

Pensia socială este mai mică decât venitul minim garantat, în termeni reali

Cei mai săraci dintre toţi sunt cei care primesc pensia socială minimă garantată de 400 de lei, respectiv 565.100 de vârstnici. Ei nu primesc alte tipuri de ajutor social, pe considerentul că ceea ce iau de la stat este mai mult decât venitul minim garantat, de 142 de lei pe lună pentru o persoană. După cum se vede, ”luxul” pensiei sociale, faţă de venitul minim garantat, este de genul: se poate şi mai rău!

Ca o contabilizare răutăcioasă a sărăciei, menţionăm că oamenii care primesc venit minim garantat beneficiază şi de alte tipuri de susţinere, respectiv alocaţia de hrană, de 13 lei pe zi, adică 390 de lei pe lună, la care se adaugă şi ajutorul de încălzire, 54 de lei pe sozonul rece, între noiembrie şi martie. Adunate, înseamnă 536 de lei pe lună! Păi, nu este mai mult decât 400 de lei?… De ce ”socialul” bătrânilor trebuie să fie mai mic decât ”socialul” celor în putere?

Cei mai mulţi săraci din ţară sunt în Dolj

Dintre cele 239.814 persoane care au primit venitul minim garantat în luna octombrie 2016, cei mai mulţi, adică 14.839 persoane, erau din Dolj. Locul doi l-a ocupat judeţul Buzău, cu 11.728 persoane. Bucureştiul a avut şi el 255 de defavorizaţi – pe ici, pe colo…

Suma totală plătită pentru acestă formă de „social”, în luna octombrie, a fost de 67.192.510 de lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri