Caută
Close this search box.

Parlamentul European îşi va desemna un nou preşedinte. Un român se numără printre candidaţi

Grupurile politice din Parlamentul European au început să-şi anunţe candidaţii în competiţia pentru ocuparea locului de preşedinte al acestei instituţii, lăsat liber după plecarea socialistului Martin Schulz, care a condus instituţia europeană în ultimii cinci ani.

Cele mai mari şanse le are Antonio Tajani, 63 de ani, membru al Partidului Popular European, fost comisar european pentru industrie, în perioada 2010-2014. „Grupul Partidului Popular European și-a ales candidatul la președinția Parlamentului European, în persoana lui Antonio Tajani, care urmează să se confrunte cu candidatul de la grupul socialiștilor, Gianni Pittella. Actualul președinte, Martin Schulz, își încheie mandatul, urmând să aibă o carieră în Germania. Este extrem de important cine va conduce Parlamentul European în perioada următoare, date fiind condițiile extrem de complicate la nivelul Uniunii Europene când extremismul și populismul este în creștere. Cu atât mai mult cu cât urmează alegeri în Franța, Germania sau în Italia. Sunt convins că experiența dobândită de Antonio în calitate de comisar european pentru transport în comisia Barroso va face ce trebuie pentru Parlamentul European și pentru Uniunea Europeană!”, a comentat euroalesul Daniel Buda.

„Antonio Tajani a fost ales aseară, prin vot, de către membrii Grupului Partidului Popular European drept candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului European. Încă din luna septembrie am anunțat că Partidul Popular European își va alege candidatul prin vot deschis, liber, democratic. Ne așteptăm ca Antonio Tajani să fie ales de către majoritatea membrilor Parlamentului în cadrul votului din plen programat în 17 ianuarie 2017. Aștept de la socialiștii europeni, inclusiv de la socialiștii români, să respecte angajamentul scris încheiat la începutul legislaturii, în 2014, între Grupul PPE și Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D) potrivit căruia socialiștii vor deține președinția Parlamentului European în prima parte a legislaturii, iar PPE în cea de-a doua parte. Noi ne-am îndeplinit angajamentul, iar socialistul Martin Schulz a fost președinte al Parlamentului, așa cum am stabilit. Așteptăm ca și socialiștii să-și respecte acum angajamentul. Angajamentele nu trebuie să fie valabile doar când îi avantajează pe socialiști. Candidatul nostru, Antonio Tajani, este un om politic european cu experiență, fost vicepreședinte al Comisiei Europene pentru industrie, care înțelege foarte bine rolul industriei în economia statelor membre ale Uniunii Europene. Înțelege că o economie cu o industrie puternică poate face față unei crize economice, vorbim, în special, de importanța industriei siderurgice, lucru esențial și pentru România. Pentru ca industria europeană să poată prospera, este nevoie ca aceasta să fie competitivă, doar atunci putem face față concurenței tot mai acerbe cu alte zone economice ale lumii”, a declarat şi euroalesul Siegfried Mureşan.

Tajani se va afla în competiţie cu socialistul Gianni Pittella (58 de ani), care are ceva probleme deoarece, în toamnă, a fost audiat în Comisia de Anchetă a Parlamentului în legătură cu scandalul „Dieselgate”.

Interesant este că un europarlamentar român, Laurenţiu Rebega (40 de ani), vicepreşedinte al Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţilor, va intra şi el în competiţie din partea grupului coprezidat de Marine Le Pen. Rebega a mai uimit scena publică românească atunci când a participat în Statele Unite ale Americii, la campania pentru alegerea lui Donald Trump, fiind singurul politician român prezent în noaptea victoriei la sediul de campanie al noului președinte ales, Trump Tower.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri