Caută
Close this search box.

Parlamentul grec votează amânarea majorării TVA pe insulele din Marea Egee

 

Parlamentul grec a votat miercuri seară cu sprijinul opoziției amânarea majorării TVA pe insulele afectate de fluxul de migranți, a doua măsură a guvernului la originea unor tensiuni cu creditorii țării, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Toți deputații prezenți (259 din totalul de 300) au votat pentru, printre care cei aparținând marelui partid de opoziție Noua Democrație (ND).

Dispoziția amână pentru 1 ianuarie 2018 majorarea TVA (de la 17% la 24% plafonul general) ce trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, potrivit unui acord încheiat între Grecia și creditorii săi internaționali, UE și FMI.

Costul acestei amânări este evaluat la 50 de milioane de euro de către Curtea de Conturi a Greciei.

Amânarea este valabilă pentru insulele din estul Mării Egee unde se află peste 16.000 de migranți și refugiați, în baza tratatului privind migrația încheiat în martie între UE și Ankara pentru a întrerupe ruta migratorie din Marea Egee, dar exclude Rhodos, una din marile destinații turistice.

Premierul de stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a anunțat acest sprijin la începutul lunii decembrie, precum și o primă de sfârșit de an pentru pensionarii cu venituri mici, invocând necesitatea de a folosi pentru „coeziune socială” o parte din excedentul primar (în afara dobânzii datoriilor) degajat în acest an, superior obiectivelor stabilite de creditori.

Parlamentul a votat săptămâna trecută prima pentru pensionari, cu sprijinul unei părți a opoziției. ND s-a abținut.

Anunțul acestor ajutoare a iritat Berlinul, determinându-l pe președintele Eurogrupului (miniștrii de finanțe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, să anunțe suspendarea unui ușor retuș al datoriei, acordat Atenei în schimbul reformelor.

Negocierile desfășurate începând de marți în cadrul zonei euro pentru a debloca această suspendare s-au soldat cu un eșec, în pofida sprijinului acordat părții elene de Franța și de comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

Potrivit creditorilor europeni ai Greciei, aceste măsuri de ajutor ”nu ar trebui să schimbe în mod semnificativ obiectivele bugetare ale Atenei în 2017 și 2018”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri