Irina Radu, şefa TVR, anunţă că dă Realitatea TV în judecată, iar Mihai Goţiu de la România Curată anunţă că trimite în judecată doi jurnalişti care au lansat informaţii eronate despre el.

În ultima săptămână de campanie electorală, în loc să vedem dezbateri aprinse între candidaţii la fotoliile parlamentare, privim cu uimire cum ziariştii din audio-vizual se toacă şi se umilesc între ei. Nu prea pare a lucru normal, nu credeţi?!

Ce se întâmplă la TVR?

Irina Radu, preşedinte al TVR, declară într-un o scrisoare internă că va acţiona în instanţă Realitatea TV şi că a sesizat CNA pentru declanşarea unei campanii de denigrare a TVR, după ce conducerea postului public a hotărât să nu mai difuzeze un interviu cu premierul Dacian Cioloş la „Viaţa Satului”.

Ea afirmă că Realitatea TV a declanşat o adevărată campanie împotriva TVR şi împotriva unor angajaţi ai postului public, după ce TVR a decis să nu mai permită Realitatea TV să preia semnalul pentru transmiterea paradei de Ziua Naţională.

TVR a oferit semnal celorlalte televiziuni private, dar nu postului Realitatea TV, din cauza afirmaţiilor denigratoare difuzate pe post la adresa TVR, în cazul interviului cu Dacian Cioloş, conform declaraţiilor jurnalistului Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii „Jocuri de putere”.

„În ultimele zile, un post de ştiri numit Realitatea TV a declanşat o adevărată campanie împotriva televiziunii noastre şi împotriva unora dintre noi.”, declară Irina Radu într-o scrisoare internă trimisă angajaţilor.

„Reacţia celor de la Realitatea după refuzul nostru de a le oferi semnalul tv la 1 Decembrie mi s-a părut de un tupeu fantastic şi ne-a arătat cum sunt mulţi învăţaţi să dea în TVR, să jignească TVR, să umilească angajaţii şi apoi tot ei să urle că nu sunt ajutaţi. Ajutor înseamnă parteneriat şi respect. Ni s-a părut normal să nu ne mai lăsăm tăvăliţi şi apoi folosiţi”, adaugă Irina Radu, şefa TVR.

De asemenea, Irina Radu precizează că a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului şi că va da în judecată postul de televiziune Realitatea TV.

Iată mesajul integral:

„Am lăsat să treacă Sărbătoarea noastră Naţională pentru a nu umbri nimic dintr-un eveniment special; felicitări colegilor care au asigurat programul special din 1 Decembrie, mai ales acelora care s-au ocupat de programele live. Am arătat bine, emisia a curs frumos, am avut cadre foarte bune, ne-au preluat multe posturi TV. Cadrele din elicopter au arătat spectaculos – deci putem foarte mult, atunci când ne dorim! Locul al treilea pe durata paradei este un loc bun, important, chiar dacă targetul nostru pentru asemenea evenimente trebuie să fie primul loc. Asta înseamnă că oamenii rămân cu noi când le oferim ceea ce trebuie şi că avem nevoie doar de un efort uman şi financiar pentru a ne reaşeza acolo unde trebuie.

Cred că şi din acest motiv ni se înmulţesc prietenii: am putea deveni, iarăşi, un pericol.

Aşadar, am evitat să comunic lucruri care nu ne fac nicio plăcere. În ultimele zile, un post de ştiri numit Realitatea TV a declanşat o adevărată campanie împotriva televiziunii noastre şi împotriva unora dintre noi. Nu are rost să căutăm explicaţii logice – începând cu conţinutul aşa ziselor emisiuni şi terminând cu comportamentul aşa zişilor invitaţi, ne dăm seama că ordinele de execută, nu se comentează, teatrul se joacă după textul primit şi urletele urmează partitura livrată.

Mulţi dintre voi m-aţi întrebat de ce nu am intervenit telefonic. Recunosc că nu mi-a fost uşor să mă abţin, dar aş fi girat nişte indivizi răuvoitori dacă îi băgam în seamă.

Vă rog doar să nu ne lăsăm influenţaţi, copleşiţi, presaţi de fiinţele respective, fiecare cu interesul ei şi cu disperările şi neîmplinirile aferente. Noi avem treabă de făcut şi m-am simţit tare bine observând că toate acuzaţiile lor erau, de fapt, lucruri bune făcute de noi: sigur că unii pot invidia achiziţiile noastre – de la amintitul ecran, la camere şi alte echipamente. Sigur că e uşor să numeşti colegii de breaslă „trepăduşi”, să spui că „jumătate trebuie daţi afară” etc. Mintea lor complicată a ştiut totuşi să amestece vorbe cu mesaj: cultură, 3000 de colaboratori, comisioane, mafie etc.

Reacţia celor de la Realitatea după refuzul nostru de a le oferi semnalul tv la 1 Decembrie mi s-a părut de un tupeu fantastic şi ne-a arătat cum sunt mulţi învăţaţi să dea în TVR, să jignească TVR, să umilească angajaţii şi apoi tot ei să urle că nu sunt ajutaţi. Ajutor înseamnă parteneriat şi respect. Ni s-a părut normal să nu ne mai lăsăm tăvăliţi şi apoi folosiţi.

Noi am sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului, vom acţiona în justiţie firma care deţine SC Realitatea Media şi vom sesiza şi Comisiile de Cultură ale Parlamentului privind atitudinea repetitiv duşmănoasă la adresa instituţiei, manipulatoare şi incorectă a unei persoane care face parte din Consiliul de Administraţie al SRTv.

Vă rog să ne concentrăm pe încheierea cu echilibru a campaniei electorale, pe emisiunile de Crăciun, pe Revelion, să ne apucăm de Eurovision, să ne continuăm proiectul început de reconfigurare a canalelor şi a instituţiei – şi să-i lăsăm pe alţii cu ale lor.”

Ce se întâmplă cu presa de la Cluj?

Mihai Goțiu, activist și fost coordonator editorial la România Curată, anunță că va da în judecată mai mulți jurnaliști locali și televiziuni naționale ca urmare a unor informații publicate, pe car acesta le cataloghează drept „manipulări grosolane”, anunță romaniacurata.ro, preluată de paginademedi.ro.

gotiu

Goțiu, acum candidat USR pentru Senat în Colegiul Cluj, a decis să-i dea în judecată pe Liviu Alexa și Victor Lungu de la Ziar de Cluj, dar și alte instituții media care au preluat așa-zisele informații și imagini, fără să le verifice, cum sunt posturile B1 TV și România TV.

Sub semnătura lui Liviu Alexa și sub titlul ”INCREDIBIL: „Guță”, Senatorul Peturilor de Timișoreana. USR Cluj ni-l propune pe Mihai Goțiu ca senator! Priviți poza ca să țineți minte ce votați!”, articolul publicat de Ziar de Cluj prezenta o fotografie cu un tânăr care doarme pe nisip, lângă niște pet-uri goale de bere.

Conform materialului, fotografia ar fi fost preluată de pe blogul unui alt jurnalist, Marius Ghilezan, dintr-o postare de acum doi ani.

Mihai Goțiu: „Marius Ghilezan este unul dintre jurnaliștii sponsorizați de RMGC și care, în mod constant, m-au atacat în perioada în care făceam dezvăluiri despre Afacerea Roșia Montană. Liviu Alexa e și el un jurnalist susținător al cianurilor, așadar faptul că se citează unul pe altul nu mă miră. În postarea în discuție, Ghilezan nu a avut tupeul să afirme că aș fi eu în fotografie, lucru pe care Liviu Alexa îl face. Pe ce se bazează, habar n-am. Spre dezamăgirea prietenilor mei boemi, ultima dată când am fost în Vamă a fost în 2005, și prietenii știu că arătam cu totul altfel acum mai bine de 10 ani. De altfel, cei care mă cunosc bine, și-au dat seama din primul moment că nu sunt eu în fotografie”.

”Din punctul meu de vedere, asocierea (falsă) dintre tânărul care doarme pe nisip și persoana mea a fost făcută pentru a-mi cauza prejudicii în mod direct (să nu fiu votat) și îmi încalcă dreptul la demnitate, așa cum e prevăzut în art. 252 Cod Civil, fiind în același timp, și o încălcare a art. 30, alin. 6 din Constituție, care prevede că ”libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”, mai spune Mihai Goțiu, care a adăugat că va da în judecată și instituțiile media (printre care B1 TV și România TV) care au preluat articolul din Ziar de Cluj fără să verifice informațiile.

„Cu un drum îl voi da în judecată și pe Victor Lungu, care tot pe Ziar de Cluj, a publicat în ultima lună o serie de articole care repetă minciuni și manipulări folosite și de ziariștii cianuriști. M-am consultat și cu avocatul și prietenul Eckstein-Kovacs Peter, care mi-a confirmat că am toate șansele să câștig”, a precizat candidatul USR de la Cluj.

”Mizeria cu fotografia are ca scop să facă digerabile alte manipulări din articol, legate de nu-ș ce bani primiți de la Soroș prin SAR într-o perioadă în care eu n-aveam nicio legătură cu SAR! Faptul că se coboară până acolo încât să se lege până și de faptul că în copilărie mi se spunea Guță (pe când actuala vedetă nici nu gângurea) arată însă cât de mare e disperarea unora că voi ajunge în Senat, iar acolo voi avea mult mai multe resurse pentru a ancheta hoțiile lor”, a mai spus Mihai Goțiu.

Mihai Goțiu a activat mult timp ca jurnalist de investigație, fiind cunoscut pentru documentarea cazului Roșia Montană, despre care a și publicat o carte în 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 5 =