Caută
Close this search box.

Portretul sărăciei în Româna: 142 de lei pe lună, de persoană

sărăcie

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei relative, au arătat, oficialii Institutului Național de Statistică (INS), citând datele Eurostat. Oficial, sărac lipit şi singur în România înseamnă să ai un venit de 142 de lei pe lună.

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, nivelul venitului minim garantat este de 142 lei pentru o persoană singură. Statul dă aceşti bani persoanelor care demonstrează că ”se aflată în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri, sau de alcool ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială”.  Nu comentăm criteriile de selecţie, dar ce poţi face cu 142 de lei într-o lună? Exemplu: stai la bloc şi plăteşti întreţinerea, respectiv apa rece şi, parţial, apa caldă. Autorităţile s-au gândit că, oricum, acea persoană nu poate plăti căldura, dacă stă la bloc, aşa că cei cu venituri foarte mici, sub 150 de lei, singuri, primesc căldura gratuit din sistemul centralizat. Dacă locuiesc la casă şi se încălzesc la sobă… primesc 54 de lei pe lună ajutorul de încălzire din noiembrie până în martie. Un metru cub de lemn costă acum 250 de lei, deci cu banii pe cinci luni de frig cumără un metru cub de lemne şi se încălzeşte… teoretic. În cazul în care se încălzeşte cu energie electrică, primeşte ajutor de căldură în valoare de 240 de lei pe lună, iar pentru gaze naturale primeşte 262 de lei pe lună.

O altă formă de ajutor a persoanelor singure este alocaţia de hrană în valoare de 13 lei pe zi, adică 390 de lei pentru 30 de zile. Din acest buget primesc două mese pe zi, la prânz şi seara, la cantinele sociale ale primăriilor.

De asemena poate primi buget personal complementar pentru handicap, dacă are această problemă, de 340 de lei, precum şi indemnizaţie pentru handicap de 760 de lei. Dacă  nu are handicap, nu primeşte!

În anumite cazuri, pot primi reducere de călătorie pe CFR, respectiv reducere 100% pentru handicap şi reducere cu 50% a biletului de călătorie dacă este titular al ”Carnetului de moţ”. Acest carnet să dă locuitorilor Munţilor Apuseni, considerată o zonă defavorizată. De asemenea, pot primi 24 de călătorii CFR gratuite dacă sunt veterani de război, 12 călătorii gratuite dacă sunt revoluţionarii saupersecutaţi politic, 6 călătorii pentru persecutaţii etnic şigratuitate totalăla clasa a II-a pe Interregio dacă e persoană cu handicap.

Deci: 142 de lei pe lună ajutor social, 390 de lei pe lună mâncarea, 54 de lei pe lună încălzirea, să zicem că se încălzeşte cu lemne în sezonul oficial rece, adică între noiembrie şi martie, asta însemnând 270 de lei total pe sezon. Şi cam atât!

Dacă adunăm toate aceste sume şi le împărţim la 12 ne dă un venit de 554 de lei pe lună, cu multă  indulgenţă.

Se pune întrebare firească: din ce trăiesc aceşti oameni? În general sunt zilieri, dorm în centrele de primire, sau prin boscheţi, şi primesc mâncare caldă la cantinele săracilor.

Problema este că  în august 2015 beneficiau de venit minim garantat 579.583 persoane, adică 3% din populaţia României. Acest lucru ar trebui să îngrijoreze atât guvernul Românei, cât şi Uniunea Europeană, din care facem parte.

Dacă ai maşina mai veche de 10 ani, iei ajutor social

În momentul întocmirii unui dosar social nu se consideră că sunt venituri: bugetul personal complementar, pentru handicap; ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 14/2010; bursele de studiu şi  bursele sociale; sprijinul financiar – bursa”bani de liceu”, prevăzut de HG nr. 1.488/2004; veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Cei ce au asemenea surse de bani pot beneficia şi de ajutor social.

Potrivit legii, persoanele care dețin a doua clădire, automobile cu vechime mai mică de 10 ani (!), tractoare sau utilaje sau alte bunuri de valoare nu vor beneficia de aceste măsuri de protecţie socială. Locuința de domiciliu și bunurile uzuale aflate în acestea nu constituie subiect de excludere. Adică eşti sărac şi dacă ai o locuinţă, mobilă, televizor, frigider, maşină de spălat etc. inclisiv o maşină mai veche de 10 ani.

Ajutoarele sociale se acordă în baza unei cereri formulate de titularul dreptului.

Alocaţiile copiilor nu se consideră venituri

Dăm şi un exemplu de familie sărăcă, conform datelor Ministerului Muncii.  Astfel, pentru o familie formată din soţ, soţie şi 3 copiii aflaţi în întreţinerea acestora, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până în 200 de lei, inclusiv, poate beneficia lunar de suma de 899 lei, plus ajutorul de încălzire în sezonul rece, care variază în funcţie de combustibil, acordat în perioada noiembrie-martie.

Menţionăm aici că alocaţiile copiilopr nu sunt considerate venit în asemenea  cazuri.

Şi populaţia Europei occidentale este din ce în ce mai săracă

Dacă în UE o persoană din patru este expusă riscului de sărăcie și excludere socială, în trei state membre mai mult de o treime din populație este expusă acestui risc: România (40,2%), Bulgaria (40,1%) și Grecia (36%). La polul opus, spune studiul citat de INS, cel mai mic risc se înregistrează în Cehia (14,8%), Suedia (16,9%), Olanda (17,1%), Finlanda (17,3%) și Danemarca (17,8%).

La nivelul UE, procentajul populației afectată de riscul de sărăcie și excludere socială a crescut de la 23,8%, în 2008, până la 24,4%, în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri