Caută
Close this search box.

România a avut o campioană mondială la paraşutism timp de 20 de ani

Smaranda Brăescu a fost prima femeie pilot din România, prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism, în 1931, și campioană mondială în 1932, cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA.

S-a născut în satul Hănțești, județul Galați, în apropiere de Tecuci. Menţionăm că în perioada interbelică, în Tecuci funcţiona una din cele mai importante şcoli de aviaţie din România.

În anii 1924 – 1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică.

Împătimită a aeronauticii, deşi i se puneau mereu beţe în roate deoarece era femeie, la 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur – de Regele Carol al II-lea.

În 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1.100 Km, între Roma și Tripoli. În acealași an 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la parașutism, în urma unui salt realizat cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7.400 de metri. Acest record, depășit abia peste 20 de ani, a fost omologat de Aeroclubul din Washington.

Informaţiile au fost făcute publice de descendenţii Smarandei Brăescu la sesiunea comemorativă care a avut loc joi la Aeroclubul României.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri