Caută
Close this search box.

Romgaz a identificat noi rezerve de metan pe teritoriul ţării

Guvernul a prelungit acordurile de concesiune pentru opt perimetre de dezvoltare-exploatare și exploatare petrolieră concesionate Societății Naționale de  Gaze Naturale ”Romgaz” S.A., ca urmare a identificării unor rezerve suplimentare de gaze naturale în perimetrele Alămor, Bunești, Buza, Nocrich-Vest, Lechința, Sâncel, Ulieș și Românești în cursul lucrărilor petroliere și investiţiilor realizate de titularul acordurilor și a căror exploatare este justificată din punct de vedere economic.

Acordurile, al căror termen initial era anul 2016, au fost prelungite până la 16 decembrie 2027, cu posibilitatea de prelungire de până la 15 ani, conform art. 27 alin.(2) din Legea petrolului nr. 238/2004.

De asemenea, a fost stabilit un nou an limită a exploatării economice pentru fiecare zăcământ în parte, și anume: 2036 pentru perimetrul Alămor, 2020 pentru Bunești, 2035 pentru Buza, 2022 pentru Nocrich-Vest, 2023 pentru Lechința, 2026 pentru Sâncel, 2041 pentru Ulieș și 2017 pentru perimetrul Românești.

Prin actele adiționale aprobate astăzi de Guvern, au fost stabilite și obligațiile Romgaz în legătură cu gestionarea deșeurilor rezultate din executarea operațiunilor petroliere, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv cele privind răspunderea de mediu.

Exploatarea celor opt perimetre de Romgaz au impact pozitiv asupra bugetului de stat

Exploatarea gazelor naturale din cele opt perimetre vizate ar atrage continuarea fără întrerupere a operațiunilor de exploatare, posibilitatea stabilirii și a altor lucrări care ar putea duce, ulterior, la identificarea unor noi resurse, un impact bugetar pozitiv asupra bugetului de stat.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 798/02.12.1997 privind aprobarea actelor de dare în administrare pentru dezvoltare-exploatare și exploatare petrolieră a 140 de zăcăminte, i s-a acordat Regiei Autonome a Gazelor Naturale ”ROMGAZ” R.A., prin încredințare directă, în baza art. 43 din Legea petrolului nr. 134/1995, dreptul de a exploata aceste zăcăminte ”până la sfârșitul exploatării economice a zăcămintelor petroliere”. Ulterior, în 2004, pentru perimetrele Alămor, Bunești, Buza, Nocrich-Vest, Lechința, Sâncel, Ulieș și Românești au fost încheiate Acorduri de concesiune, care expiră în 2016 – an care la momentul încheierii acordurilor reprezentau data epuizării rezervelor ”dovedite” confirmate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Potrivit prevederilor art. 4.1.2. din respectivele acorduri petroliere, aceste acorduri pot fi prelungite, la cererea titularului, în cazul în care, ca urmare a îmbunătățirii tehnologiilor de extracție, a comportării zăcământului în cursul exploatării sau a identificării de noi resurse geologice de petrol valorificabile din punct de vedere economic, se stabilește că există rezerve suplimentare celor care erau confirmate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) la data încheierii acordului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri