Caută
Close this search box.

Se pregăteşte crearea „satelor inteligente” în Uniunea Europeană. Mesaj către fermierii români

Perioadele recente de volatilitate extremă a prețurilor pe piețele agricole globale prefigurează amenințări din ce în ce mai mari și mai frecvente la adresa securității alimentare mondiale. Volatilitatea ridicată a prețurilor și a veniturilor în cazul agricultorilor este legată de aspectele fundamentale ale pieței, și anume de cerere și ofertă, dar poate fi amplificată și de alte variabile macroeconomice, de contextul politic și legislativ general, precum și de speculațiile cu produse agricole care, atunci când sunt vândute ca active financiare, sunt expuse șocurilor de pe piețele conexe ale produselor de bază (cum ar fi piața energiei și cea a metalelor).

De asemenea,  vulnerabilitatea crescută este declanșată de înmulțirea evenimentelor meteo extreme și de impactul schimbărilor climatice asupra nivelurilor de producție agricolă, precum și de factori structurali, cum ar fi prețurile la energie și la îngrășăminte, ratele de schimb sau ratele dobânzii. Uniunea Europeană este atât  cel mai mare importator, cât și cel mai mare exportator de produse agroalimentare la nivel mondial, dar, până acum, opțiunile de folosire aprogramelor de dezvoltare rurală  din cadrul Politicii Agricole Comune la contribuții la sistemele de asigurări, la fondurile mutuale și la schemele de stabilizare a veniturilor agricultorilor nu au înregistrat mari succese.

În acest context, în plenul reunit la Strasbourg al Parlamentului European a avut loc o dezbatere aprinsă cu privire la „Instrumentele Politicii Agricole Comune pentru reducerea volatilității prețurilor pe piețele agricole”.  „De fapt, această problemă pare a fi cea mai mare pentru fermieri. Nevoia de predictibilitate pe termen mediu și lung este indispensabilă. Este important faptul ca Phil Hogan, comisarul pe agricultură, a subliniat necesitatea existenței unei sume minime pentru fermieri care să funcționeze ca o plasă de siguranță pentru aceștia. Colegii europarlamentari au accentuat necesitatea consolidării tinerilor fermieri pentru a crea «sate inteligente»”, a explicat Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Europarlamentarul a avut şi o intervenţie scurtă şi la obiect în cadrul dezbaterii. „Agricultorii din întreaga Uniune Europeană deplâng faptul că veniturile lor sunt în scădere, iar suprafețele exploatate cunosc o diminuare accentuată. În tot acest timp, costurile de producție au crescut considerabil, determinând creșterea prețurilor, cu un impact greu de suportat, atât pentru producătorii agricoli cât și pentru consumatori. În aceste condiții, volatilitatea prețurilor se manifestă extrem de sever în sectorul agricol care este vulnerabil în fața fluctuațiilor de pe piețele interne și externe, a tendințelor de consum la nivel global precum și a schimbărilor climatice. Producătorii agricoli gestionează cu greu aceste efecte, iar autoritățile publice naționale, din păcate, nu uzează de instrumente eficiente în vederea reglării dezechilibrelor de pe piețe. Apreciem astfel că se impune consolidarea procesului de înființare și dezvoltare a organizațiilor de producători și a asociațiilor în sectoarele agricole expuse volatilității prețurilor, în vederea creării propriilor capacități de producție, de procesare, de depozitare, dar și de desfacere. Trebuie crescută de asemenea puterea de negociere la stabilirea contractelor pe termen mediu și lung, dar și facilitarea aprozivionării supermarketurilor din ceea ce numim lanțul scurt. La nivelul Uniunii Europene, este importantă înființarea unei unități de prognoză care să previzioneze producția pe sectoare și capacitățile de absorbție a pieții, astfel încât fermierii să își poată corela în mod eficient cererea cu oferta. Dezvoltarea fondurile mutuale în agricultură și a instrumentelor de asigurare a producției constituie un sprijin real pentru fermieri în vederea prevenirii volatilității prețurilor, dar și a combaterii pagubelor”, a subliniat Daniel Buda.

Nu mai puțin importantă a fost sublinierea necesității de aliniere a plăților directe între fermierii din Uniune ca o consecință a acționării pe aceeași piață unică

Daniel Buda

deputat european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri