Caută
Close this search box.

Ştii care e de fapt originea alimentelor pe care le consumi? Parlamentul European vrea să elimine ambiguităţile de pe etichete

Politica de protecție a consumatorilor este parte a obiectivului strategic al Uniunii Europene de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și, în acest context, dreptul consumatorului la o alegere informată a produselor ar trebui respectat în toate domeniile, inclusiv în cel alimentar.

Astfel, 13 euroaleşi, printre care şi românul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, au depus în această săptămână o declaraţie scrisă, adresată Comisiei Europene şi Consiliului, în conformitate cu articolul 136 din Regulamentul de procedură, referitoare la drepturile consumatorilor privind o alegere informată a alimentelor.

„Rezultatele studiului privind funcționarea mecanismului de etichetare voluntară pentru consumatorii de alimente din Uniunea Europeană arată că peste 70% dintre consumatori cumpără produse alimentare pe baza datelor înscrise pe ambalaj. Inovările tehnologice în domeniul colectării, schimbului și utilizării de date pentru monitorizarea fluxului de materii prime și alte ingrediente permite o trasabilitate fiabilă, garantându-se astfel calitatea și siguranța alimentelor. Producătorii și autoritățile de supraveghere se bucură de beneficii de pe urma acesteia, deopotrivă cu consumatorii, care dispun de informații complete cu privire la originea alimentului și la ingrediente. Consumatorii dispun astfel de informații privind originea laptelui și a produselor lactate și întregul ciclu al producției de carne, cu privire la data și locul nașterii, locul creșterii, data abatajului, data și locul primei congelări. Alături de colegii mei, am solicitat Comisiei în declaraţia depusă să se analizeze posibilitățile ce pot fi oferite la nivel tehnologic consumatorilor pentru un acces cât mai larg și mai facil la toate informațiile privind originea și ingredientele alimentelor, prin tehnologii de etichetare“, a explicat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri