Caută
Close this search box.

Suntem pe locul doi în Europa la consumul de antibiotice aiurea

Un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică averitzează asupra consumului foarte mare de antibiotic în Uniunea Europeană. Acest consum este principalul responsabil în legătură cu apariţia rezistenţei microbilor la medicamente. Efectele pe termen scurt şi mediu ar putea fi catastrofale pentru omenire.

Din păcate, România se află pe locul doi în acest clasament, cu un consum zilnic de antibiotic uluitor: din 1.000 de persoane, 31,2 consumă zilnic antibiotic. Conform graficului pe care îl prezentăm, chiar medicii sunt cei care prescriu aceste medicamente.

Rezistența la antimicrobiene (AMR) este o problemă complexă care îngrijorează speciliştii la nivel mondial. AMR se produce atunci când microorganismele dezvoltă rezistenţă la antimicrobienele folosite la tratament. Utilizarea abuzivă a antibioticelor din domeniul medical, veterinar și agricol, dar şi prescrierea necorespunzătoare a antibioticelor, precum și practicile de igienă insuficiente în spital, toate acestea contribuie la creșterea AMR.

Consumul masiv de antibiotice produce rezistenţa microbilor la orice tratament

Comerțul global și de călătorie accelerează, de asemenea, răspândirea microbilor imuni la tratamente. În același timp, dezvoltare de noi antibiotice a încetinit, în principal din cauza stimulentelor insuficiente, permițând microorganisme să depășească puterea de combatere a  medicamente. Creșterea de AMR poate fi reversibilă prin reducerea utilizării necorespunzătoare a substanțelor antimicrobiene, spun specialiştii.

Povare financiară este de 40.000 de dolari pe fiecare pacient infestat

AMR reprezintă o povară semnificativă asupra sistemelor de sănătate și a bugetelor naționale. Spitalele cheltuiesc suplimentare, în medie, 10.000 USD până la 40.000 USD pentru a trata un pacient infectat cu bacterii rezistente.

Specialiştii avertiuează că şi mai îngrijorător este faptul că  ne îndreaptă acum spre o „epoca post-antibiotice”, în cazul în care infecțiile comune pot deveni, încă o dată, fatale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri