Caută
Close this search box.

Turcia. Peste 200 de persoane, reţinute pentru presupuse legături cu militanţii kurzi

 

Autorităţile turce au reţinut, luni, 235 de persoane pentru presupuse legături cu militanţii kurzi, la două zile după un dublu atentat care s-a soldat la Istanbul cu 44 de morţi şi 150 de răniţi, relatează Reuters.

Ministerul de Interne a anunţat că aceste operaţiuni au fost efectuate în 11 provincii din nord-vestul şi sud-estul Turciei şi că cele 235 de persoane au fost reţinute pe fondul unor acuzaţii că „răspândesc propaganda grupării teroriste” pe reţelele de socializare şi că acţionează în numele PKK.

Mulţi dintre cei reţinuţi sunt membri ai formaţiunii prokurde Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), acuzat de legături cu militanţi kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Operaţiunea a fost lansată în urma revendicării atentatului de către Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK), o grupare disidentă a mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan. La câteva ore după revendicarea atentatului, avioane militare turce au atacat poziţii ale PKK din nordul Irakului, distrugând un cartier al militanţilor kurzi.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a promis că cei responsabili pentru atacurile de sâmbătă seara, revendicate de Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK), vor fi „şterşi din această geografie”.

„Poporul nostru aşteaptă de la noi să învingem şi să eliminăm această organizaţie teroristă, care ne atacă naţiunea de 40 de ani”, a spus Soylu.

„Vrem ca toată lumea să ştie că ei nu vor ajunge nicăieri ascunzându-se în spatele partidelor politice, în spatele politicienilor, în spatele acelor instituţii media care îi protejează”, a adăugat Soylu.

Duminică, HDP a anunţat că „condamnă cu fermitate” atacurile de la Istanbul şi a exprimat condoleanţe pentru familiile victimelor. HDP, care anul trecut a devenit primul partid kurd care a intrat în Parlament, neagă că ar avea legături directe cu militanţi. Majoritatea celor care au murit sâmbătă seara în explozii erau poliţişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri