Alimentarea cu energie electrică pentru o singură zi a Stelei Morții, imensa stație spațială militară a Imperiului Galactic din Războiul Stelelor – capabilă să distrugă o planetă dintr-o singură lovitură – l-ar costa pe Darth Vader o sumă imensă.

Suma este greu de imaginat și chiar de scris și de pronunțat: 6.254.254.800.000.000.000.000.000.000 lire sterline.

Adică 6,25 octilioane de lire, sumă de 30 de mii de miliarde de ori mai mare decât valoarea totală a banilor aflați în circulație pe Terra în momentul de față, cifrată la 200 mii de miliarde de lire sterline.

Potrivit Profit.ro, estimarea aparține unui furnizor de energie din Marea Britanie, Ovo Energy, și se bazează pe calculele experților de la trei universități, precum și pe sprijinul mai multor comunități de fani Star Wars.

Aceste calcule au avut ca premise datele tehnice de bază ale stației spațiale, preluate fie direct din filmele seriei, fie din diverse enciclopedii alcătuite de fani. Valoarea facturii a fost calculată pe baza prețurilor la energie pentru consumatorii finali practicate în prezent de furnizor. Vorbim despre un vehicul spațial de dimensiuni comparabile cu cele ale Lunii, satelitul natural al planetei noastre.

Cel mai mare cost energetic al Stelei Morții ar fi reprezentat de declanșarea și reîncărcarea imensei sale arme-laser. Sub acest aspect, s-a calculat cantitatea de energie necesară dezintegrării unei planete cu masă aproximativ egală cu cea a Pământului, așa cum este prezentată Aldebaraan, planeta natală a prințesei Lea.

O povară astronomică în factura de electricitate a Stelei Morții este adăugată și de capacitatea stației spațiale militare a Imperiului de a se deplasa cu viteze superioare celei a luminii, prin așa-numitul „hiperspațiu”.

Și estimările privind costurile energetice mai „casnice” ale Death Star te lasă mască. Calculele prezentate de furnizorul britanic de energie arată că, pentru iluminat, stația spațială ar avea nevoie de echivalentul a peste 191 de miliarde de becuri standard de 60W. Cheltuieli zilnice: peste 41 de miliarde de lire sterline.

„Se pare că și alimentarea oamenilor răi este destul de costisitoare”, spun cei de la Ovo Energy, care au calculat câtă energie ar fi necesară zilnic pentru pregătirea a trei mese în stil britanic pentru cele peste 2 milioane de persoane de la bordul stației spațiale și cât ar costa aceasta: peste 237.000 de lire sterline în fiecare zi.

La asta se adaugă cheltuielile energetice cu spălatul și uscatul hainelor echipajului, de peste 186.000 de lire sterline zilnic.

Nu în ultimul rând, avem costurile cu energia necesară reciclării uriașei cantități de deșeuri generate de activitatea de la bordul Stelei Morții (456.495 lire sterline în fiecare zi).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 8 =