Caută
Close this search box.

UNICEF. „Mannequin Challenge”, pentru denunțarea practica mutilării genitale

 

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a publicat marți un clip ce reia caracteristicile faimosului „Mannequin Challenge” pentru a denunța practica mutilării genitale.

În mod ingenios numit „You can’t stay frozen” („Nu poți rămâne înghețat”), secvența este inspirată din moda ce constă în a filma persoane rămase ”stană de piatră” în plină acțiune. Cu excepția faptului că, de data aceasta, scena nu s-a derulat la Casa Albă sau pe un teren de baschet, ci într-un sat din Ciad.

În prima parte a filmului, personajele suspendate în timp sunt două fete care spală vasele, un băiat care se sprijină pe bicicletă, un altul care scoate apă, trei bărbați care joacă table… Apoi tonul se schimbă: într-o casă, două femei imobilizează o adolescentă la pământ, în timp ce o a treia ține amenințător în mână o lamă de ras. Prim-planul este pe victimă, care se pregătește să fie mutilată.

Obiectivul Unicef este de a ajunge la conștiința oamenilor și a-i alerta cu privire la acest ”flagel” real al circumciziei feminine, care constă în a extirpa complet sau parțial organele genitale externe ale unei fete din rațiuni culturale, religioase sau estetice. Este o practică curentă în Ciad, unde „o fată din două este victimă a exciziei”, conchide filmul.

La nivel mondial, aproximativ 200 de milioane de femei și fete au fost supuse mutilării genitale, potrivit ultimelor cifre publicate de UNICEF în februarie 2016. Fenomenul este comun în multe țări din Africa, dar și în Irak, Yemen sau Indonezia, în special în zonele rurale.

După „Harlem Shake” sau „Ice Bucket Challenge”, „Mannequin Challenge” este acum noul fenomen în vogă pe internet. Principiul, extrem de simplu, este de a rămâne nemișcat timp de câteva secunde, ca o stană de piatră, moment ce urmează a fi filmat, de preferință pe un fond muzical. Această nouă modă are o deosebită rezonanță în mediul sportiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri