Caută
Close this search box.

Unul dintre cei mai periculoși vulcani din Europa dă semne de trezire

Un vulcan din Europa, situat în Italia, care se află într-o zonă extrem de populată, dă semne de trezire. O echipă de specialiști din mai multe țări ale lumii a monitorizat craterul vulcanului Campi Flegrei și a ajuns la o concluzie nu foarte plăcută.

Vulcanul Campi Flegrei, care este situat în golful Napoli, are o suprafață de 13 kilometri pătrați și este considerat unul dintre cei mai mari și periculoși vulcani din Europa. Numele vulcanului înseamnă „câmpii în flăcări” și acesta poate genera o adevărată catastrofă în caz de erupție, potrivit revistei Forbes, citată de digi24.

Format cu sute de mii de ani în urmă, a erupt acum aproximativ 200.000 de ani și a declanșat o adevărată iarnă vulcanică pe continent, fenomen cauzat de cantitatea uriașă de cenușă pe care acesta a aruncat-o în atmosferă. Vulcanul a mai erupt acum 40.000 de ani și acum 12.000 de ani. Se pare că aceasta a fost una din cele mai mari erupții vulcanice din toate timpurile.

Ultima mare erupție cunoscută a vulcanului Campi Flegrei este cea din 1538, când acesta a erupt timp de 8 zile și a aruncat un nor uriaș de cenușă peste întreaga Europă, determinând formarea unui munte cunoscut în prezent ca Monte Nuovo.

Chiar dacă cercetătorii nu pot determina exact momentul erupţiei, există o “presiune critică de degajare a gazului” care poate genera o anumită fază de instabilitate vulcanică. Mai mult, s-a constatat o deformare accentuată a structurii lui Campi Flegrei care a crescut cu 1,25 de picioare din 2005 până în prezent.

Din păcate locul unde este situat vulcanul este unul extrem de populat, regiunea metropolitană Napoli având o densitate extrem de mare a populației.

FOTO: 3BMeteo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri