Caută
Close this search box.

Viktor Orban: ”Diplomația a procedat corect. Maghiarii nu au ce celebra pe 1Decembrie”

viktor orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat joi, la Satu Mare, că Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a procedat corect pentru că le-a interzis oficialilor unguri să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

”Eu sunt tradiționalist și cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îți asumi conflictul sincer decât să ai două fețe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă și către români, pentru că măcar nu îi mințim. Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră și onestă”, a declarat premierul ungur, citat de Agerpres, la Satu Mare, unde s-a întalnit cu liderii UDMR.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie.

Ministerul român de Externe, Lazăr Comănescu, a catalogat decizia lui Szijjarto drept ”greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri