Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind eliminarea a 102 taxe

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Camera Deputaților a respins, pe 28 decembrie, reexaminarea acestei legi privind eliminarea a 102 taxe nefiscale. Decizia a fost luată cu 174 de voturi „pentru” respingerea cererii de reexaminare, 85 „împotrivă” și o abținere.

În Comisia de buget a Camerei Deputaților a fost adoptat un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.

În dezbaterile din plen, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirma că legea „lasă un gust amar și o pată neagră pe destinul a două instituții fundamentale pentru democrația din România — radioul public și televiziunea publică”.

Președintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat că este necesară o discuție foarte serioasă pe acest subiect, deoarece televiziunea și radioul publice nu pot fi lăsate „în nesiguranță”.

În schimb, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu a motivat necesitatea eliminării taxei radio-tv: „Se plătește o taxă care duce la aberații. Mai precis, dacă sunteți cultivator de roșii și aveți o seră vreau să vă spun că plătiți taxa radio-tv chiar dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveți un cavou la cimitir pentru cineva din familie și acolo este tras un fir de electricitate plătiți taxa radio-tv, deși nu se uită mortul la televizor. Din păcate, aberațiile acestea, de 12 ani, sunt tot necorectate. Atunci când se vine cu o inițiativă ca să se elimine această taxă aberantă, ajungem iar la discuții de acum 12 ani nerezolvate”, a spus deputatul social-democrat.

Legea elimină o serie de taxe nefiscale, între care se numără: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Pe 15 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra legii.

Pe 16 decembrie, CCR a decis că legea este constituțională, respingând sesizarea președintelui. În aceeași zi, șeful statului a anunțat că retrimite Parlamentului această lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri