Caută
Close this search box.

Minerii de la Lupeni au suspendat protestul, dar greviştii foamei continuă

 

Minerii de la exploatarea de huilă Lupeni au decis luni dimineața să suspende acțiunile de protest declanșate în urmă cu o săptămână, după ce au luat în considerare faptul că termocentralele au nevoie de cărbune pentru a produce mai mult curent electric, în condițiile în care consumul de energie a crescut pe fondul răcirii vremii.

Președintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, a declarat, pentru Agerpres, că termocentrala Mintia, care face parte din Complexul Energetic Hunedoara (CEH), va porni luni al doilea cazan de la grupul energetic 3 și că este posibil să fie pus în funcțiune și grupul energetic 5, ceea ce va impune o creștere a cantității de huilă livrată spre producătorul de electricitate.

„Minerii de la Lupeni au decis suspendarea protestului având în vedere situația prin care Comandamentul de Iarnă a solicitat pornirea celui de-al doilea cazan la grupul energetic 3 de la termocentrala Mintia și o iminentă punere în funcțiune a grupul 5”, a afirmat Câmpean.

Liderii Sindicatului „Muntele” vor avea luni după amiază o întâlnire cu președintele Consiliului de Administrație al CEH, Bogdan Stănescu, la sediul CEH din Petroșani, prilej cu care sindicaliștii îi vor prezenta revendicările salariaților.

În ceea ce privește protestul liderilor sindicali de la Mina Lonea și Preparația Coroiești, Vasile Păduraru și Dorin Vezure, aceștia au intrat luni în cea de-a șasea zi de grevă a foamei, cei doi aflându-se în sediul CEH din Petroșani.

„Starea lor de sănătate este precară. Ei refuză controlul medical, deși i-am rugat să le accepte”, a apreciat Câmpean.

Minerii de la Lupeni au protestat, începând cu 3 ianuarie, solicitând ca administrația CEH să renunțe la măsura prin care săptămâna de lucru s-a redus la patru zile pentru personalul auxiliar și TESA, respectarea prevederilor din contractul colectiv de muncă, asigurarea de materiale pentru lucrul în subteran și demiterea conducerii executive a companiei.

Pe de altă parte, conducerea CEH aprecia, săptămâna trecută, că protestul de la Mina Lupeni „a periclitat grav” siguranța aprovizionării ritmice cu cărbune a termocentralelor și chiar funcționarea acestora, în contextul în care Dispeceratul Energetic Național poate solicita complexului energetic realizarea serviciilor tehnologice de sistem.

Administrația CEH a anunțat, printr-un comunicat de presă, că, în urma protestelor de miercuri și joi de la Lupeni, s-a pierdut o producție de 2.000 de tone de huilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri