Caută
Close this search box.

Aici se umanizează sărăcia: ochelari de vedere cu un leu!

Ochelarii de vedere sociali! O invenţie pentru pensionarii din România. Costă un leu şi poţi intra în posesia lor dacă devii membru CARP Omenia, o organizaţie care încearcă să umanizeze sărăcia persoanelor vârstnice din ţara noastră.

Dintre cele 5 de milioane de pensionari asiguraţi în sistemul de stat, peste 467.000 primesc pensia socială minimă de 400 de lei. Restul, în marea lor majoritate, iau sub 900 de lei.
Altfel spus, mulţi bătrâni români o duc foarte greu, iar a şaptea parte dintre ei sunt într-o situaţie catastrofală. O organizaţie nonprofit din Bucureşti, care se ocupă cu ajutorarea pensionarilor, numără 47.000 de membri. Numărul acestora creşte cu 30 până la 50 de noi-înscrişi pe zi, adică un ritm uluitor. De ce?
“Nu se mai pot descurca singuri. În România nu te poţi descurca nici cu 1.000 de lei pe lună, dar cu 900? Dar cu 400? Nu pot supravieţui! De aceea vin la noi, … pentru ajutor”, ne-a spus ing. Gheorghe Chioaru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Omenia” (CARP).
Cu alte cuvinte, situaţia financiară a pensionarilor este gravă şi se agravează permanent, altfel nu ar apela la această organizaţie. Iar treaba CARP este să gestioneze sărăcia.
Pâine gratuită, alimente de bază la preţ de producător, consultaţii medicale gratuite, dar şi tuns ieftin sau cursuri de pictură şi informatică. Printre acestea, o anumită ofertă, destinată membrilor CARP, este un adevărat etalon al sărăciei: ochelari de vedere la 1 leu bucata, second hand.

Se ocupă de ochii pensionarilor de 15 ani

“Cei care nu mai văd cu ei, pentru că le-a crescut dioptria sau şi-au luat alţii noi, vin şi îi donează aici. Eu îi recondiţionez, dacă sunt stricate ramele, îi duc la cabinetul de optică (din cadrul CARP – n.r.), măsurăm lentilele, le punem o etichetă şi îi punem apoi în vitrină, la aşteptare. Când un membru al nostru are nevoie de ochelari şi găseşte mărimea potrivită la mine, îi dăm contra sumei de 1 leu şi a unei perechi de ochelari vechi, oricât ar fi de stricaţi”, ne explică Victor Dumitru, meşterul care repară ochelari second hand pentru pensionari, de 15 ani.
Victor Dumitru ţine legătura permanent cu medicul de la cabinetul de oftalmologie. “Aici facem consultaţii pentru membri CARP. Ochelarii pentru dânşii costă 1 leu. Dacă nu găsim dioptriile potrivite second hand, apelăm la cealaltă variantă, consultaţie oftalmologică şi ochelari noi, la preţul total de 60 de lei”.

Un alt produs solicitat de bătrâni este împrumutul cu dobândă mică.
Nu sume mari, dar suficiente pentru a trece cu bine Sărbătorile, când sunt vizitaţi de copii şi de nepoţi. Sau pentru a-i ajuta să cumpere obiecte casnice mari; pentru majoritatea familiilor din România, achiziţionarea unui frigider sau a unei maşini de spălat nu reprezintă un efort financiar uşor… Şi atunci intervin părinţii/bunicii pensionari…


“Să ştiţi însă că majoritate a membrilor ne calcă pragul de aproximativ cinci ori pe lună, dar dintre acestea doar o dată pentru a plăti o rată de împrumut, restul pentru activităţi sociale: tuns, coafură, cursuri de desen sau informatică ori excursii pe care le organizăm săptămânal. Dorinţa lor de socializare este foarte mare şi vrem să dezvoltăm acest serviciu”, ne-a explicat preşedintele Gheorghe Chioaru.

„Drumul nostru către bătrâneţe este mai lung decât la alte neamuri!”

Nu, nu este vorba despre nemurire, ci despre o constatare a cizmarului Mihai Postolache în legătură cu încălţările aduse la reparat de membrii CARP. Sunt făcute praf pentru că trag de ele de la tinereţe până aproape de înmormântare, de aceea arată ca după un drum extenuant – şi le aduc aici pentru că reparaţiile sunt ieftine. Acesta este motivul pentru care spune cizmarul că: “Drumul nostru către bătrâneţe este mai lung decât la alte neamuri!”
Şi la capitolul vestimentaţie bătrânii practică tot un fel de auto-second hand. Cum? Cu cinci lei, de exemplu, îşi transformă un palton din tinereţe, care a rămas mic, într-unul bun pentru vârsta a treia, că s-au mai îngrăşat de la atâta pâine goală.
“Uitaţi, unul mi-a adus pantalonii făcuţi ciur de la atâta purtat. Le fac un petec şi îi mai poartă o vreme. Decât să dea câteva zeci de lei la magazine pentru pantaloni noi, mai bine dă 5 lei la mine”, spune croitorul Ion Deacu.


La o uşă depărtare, un tuns costă 3 lei, iar o şedinţă de coafură – 6 lei, preţuri mult sub cele ale pieţei de dincolo de gardul CARP. Oricât de bătrâni şi de săraci ar fi, fac parte din aceeaşi societate românească din 2017, adică nu pot umbla pe stradă ca sălbaticii…

Pensionarii săraci rămân tot aşa şi în 2017

O parte din vârstnicii români ar putea primi pensiile mărite de luna viitoare. Este vorba, în special, despre cei carenu vor mai plăti impozit pe acest tip de venit, respectiv pensiile cuprinse între 1.050 şi 2.000 de lei.

Pensiile din România sunt impozitate de la valoarea brută de 1.050 de lei în sus. Potrivit datelor aflate în evidența Casei Naționale de Pensii Publice, în luna ianuarie 2017 sunt înregistrate 1.286.149 de persoane cu venituri brute din pensii între 1.050 şi 2.000 de lei. Conform datelor Ministerului Muncii impozitul mediu lunar este de 48 lei – adică atât vor primi în plus, în medie, aceste persoane vârstnice, din recuperarea impozitului.

Dar marea masă a pensionarilor, respectiv 2,9 milioane, din totalul de 5.080.676 pensionari, rămân cu veniturile neschimbate pentru că cei mai mulţi pensionari au venituri mai mici de 1.050 de lei, iar veniturile lor nu s-au impozitat niciodată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri