Caută
Close this search box.

Arabia Saudită invită Iranul la negocieri privind pelerinajul de la Mecca

Iranul a confirmat că a primit o invitație din partea Arabiei Saudite pentru a discuta despre revenirea credincioșilor iranieni la pelerinajul de la Mecca, de unde aceștia au lipsit anul trecut, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări, informează AFP.

„Am primit o invitație din partea Arabiei Saudite la negocieri în legătură cu hajj (pelerinajul) din 2017. Tonul acestei invitații nu a fost foarte diferit față de cele precedente”, a declarat luni seara Ali Ghazi Asghar, reprezentantul ghidului suprem al Iranului pentru Hajj.

El a mai declarat că Iranul urmează să răspundă invitației în zilele următoare și că „va trebui găsită o soluție pentru cazarea pelerinilor, pentru asigurarea hranei, pentru problemele medicale, transport, chestiuni bancare și consulare”.

La 2 ianuarie, Iranul a dezmințit că ar fi primit o astfel de invitație.

Anul trecut, în 2016, la hajj nu a participat niciun pelerin venit din Iran, pentru prima dată după aproape trei decenii.

În urmă cu un an, Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după protestele violente de la ambasada sa de la Teheran ca reacție la executarea în regat a unui demnitar religios șiit. Riadul a rupt totodată relațiile economice și comerciale cu Teheranul și a suspendat toate zborurile între cele două țări, ceea ce a complicat eliberarea de vize pentru pelerinii din Iran și transportul lor către Mecca.

sursa:agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri