Caută
Close this search box.

Ziua Culturii Nationale

Decretata in 2010, prin Legea 238, ziua de 15 ianuarie a fost aleasa ca Zi a Culturii Nationale, data in care nu celebram doar Ziua Eminescu ci si o zi a esentei romanismului, a artei in oricare forma a ei.

Orchestra Filarmonica Bucuresti si Corul Filarmonicii „George Enescu” va invita in zilele de 12 si 13 ianuarie la ora 19, la Concertul dedicat acestei Zile a Culturii Nationale, avand in program Rapsodia Romana in re major, opus 11, nr.2 de George Enescu, Concertul 22 pentru pian si orchestra in mi bemol major, KV 482 de Wolfgang Amadeus Mozart – solist Tamas Vesmas si Simfonia „Dante” de Franz Liszt. Maestrul Corului Filarmonicii si dirijor al serii : Iosif Ion Prunner.

Radio Romania si Institutul Cultural Roman marcheaza Ziua Culturii Nationale printr-un Concert Centenar Dinu Lipatti, duminica, 15 ianuarie, ora 19, in sala Mihail Jora a Societatii Romane de Radio. Invitati alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta maestrului Cristian Orosanu vor fi pianistii Sergiu Tuhutiu, Matei Rogoz si soprana Teodora Gheorghiu. Programul serii este alcatuit din lucrari de Dinu Lipatti: Concertino in stil clasic, opus 3, Trei lieduri pentru soprana si pian pe versuri de Paul Verlaine, Suita „Satrarii” si Concertul nr.1 in mi bemol major pentru pian si orchestra de Franz Liszt. Din lirica eminesciana va recita Ion Caramitru.

Reprezentantele Institutului Cultural din Beijing, Berlin, Bruxelles, Berlin, Budapesta, Chisinau, Istambul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Roma, Tel Aviv, Varsovia, Venetia, Viena vor marca in aceasta perioada Ziua Culturii Nationale prin evenimente literare, spectacole de teatru, recitaluri de poezie, concerte, filme si conferinte care omagiaza atat Centenarul Dinu Lipatti cat si lirica lui Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri