Caută
Close this search box.

BM: Economia mondială creşte în 2017 în urma majorării prețurilor la materiile prime

 

Creșterea economiei mondiale va accelera ușor în 2017 deoarece redresarea prețurilor la materiile prime și țiței vor atenua presiunile asupra exportatorilor acestui tip de produse din statele emergente, iar recesiunile dureroase din Rusia și Brazilia se apropie de final, estimează Banca Mondială (BM), transmite Reuters şi preluat de Agerpres.

PIB-ul global va înregistra anul acesta un avans de 2,7%, față de 2,3% anul trecut, cel mai redus nivel de după criza financiară mondială, relevă cel mai recent raport ”Perspectivele Economice Globale” al Băncii Mondiale, publicat marți.

Statele avansate ar urma să înregistreze o creștere de 1,8% în 2017, față de 1,6% în 2016, în timp ce în economiile emergente și în curs de dezvoltare expansiunea va accelera la 4,2% anul acesta, de la 3,4% anul trecut.

”După ani de creștere economică dezamăgitoare pe plan global, suntem încurajați să vedem la orizont perspective mai solide de expansiune. Acum este timpul să profităm de acest moment și să majorăm investițiile în infrastructură și în oameni”, a afirmat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Totuși, există incertitudini considerabile privind prognozele, care nu includ efectele diverselor propuneri ale președintelui ales Donald Trump, care ar urma să includă majorarea stimulentelor fiscale în urma reducerilor de taxe și a cheltuielilor cu infrastructura, precum și o abordare mai protecționistă a comerțului.

PIB-ul SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 2,2%, față de 1,6% anul trecut, dar creșterea ar putea fi considerabil mai mare și ar putea avea efecte mult dincolo de America de Nord, estimează BM.

Încetinirea economiei chineze va continua, anul acesta PIB-ul celei de-a doua economii mondiale va crește cu 6,2%, de la 6,7% anul trecut, dar în unele state din Sud-estul Asiei avansul va fi mai ridicat, inclusiv în Indonezia și Thailanda. Expansiunea solidă a Indiei ar urma să accelereze, ajungând la 7,6% în 2017, de la 7% în 2016 pe fondul majorării productivității, estimează Banca Mondială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri