Caută
Close this search box.

Conducerea Consiliul Economic şi Social trebuie să explice cum a cheltuit 8,58 milioane de lei

Ultimele două şedinţe ale Consiliul Economic şi Social (CES), din luna ianuarie 2017, un fel de guvern de rezervă al României, s-au desfăşurat cu nervi întinşi ai vechii conduceri, pe de o parte, şi membrilor simpli ai instituţiei, pe de altă parte. Acuzaţia la adresa conducerii: cum au cheltuit bugetul pe anul 2016, dacă le-a expirat mandatul de un an?

Bugetul pe 2016 al Consiliului Economic şi Social (CES) a fost de 8,58 milioane de lei, în creștere cu 114,07% față de execuția anului 2015, când a fost de 4 milioane de lei – buget public aprobat de Parlamentul României.

În 2016, CES a cheltuit cu personalul cu 135% mai mult decât anul anterior, adică 7,15 milioane de lei, față de 3,04 milioane de lei în 2015. Întrebarea este care personal, deoarece legea spune că instituţia are 45 de mebri şi dacă împarţi 7,15 milioane de lei la 45 de persoane rezultă 158.000 de lei de fiecare membru, pe an, adică 13.240 de lei pe lună!  Sunt cam mulţi bani!

Cheltuielile pentru bunuri și servicii au urcat şi ele cu 63,88%, adică la valoarea de 1,37 milioane de lei, în 2016 faţă de 2015.

Asta, în condiţii cam neclare. ”În septembrie 2015 peremierul Ponta a emis Decizia nr. 2019 prin care s-a schimbat componenţa CES. Din acel moment, trebuia să fie aleasă o nouă conducere, dar de atunci nu am mai fost convocaţi la şedinţele săptămânale obligatorii. Deci, toţi banii CES cheltuiţi de atunci încoace nu au acoperire legală. Practic, au cheltuit 8,58 milioane de lei fără mandat! Au schimbat sediul vechi, decent, cu unul de lux, la Universitate, au fost în deplasări peste tot în lume… O să vedem cât de legal…”, a spus Gheorghe Chioaru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Omenia”, decanul de vârstă al CES.

CES este organul consultative al Guvernului şi Parlamentului

Consiliul Economic şi Social este instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile.

Este organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile economiei, finanţelor, sănătăţii, educaţiei, muncii etc. Practic este guvernul de rezervă al României, care îşi dă cu părerea, obligatoriu, asupra oricărui act emis de Palatul Victoria sau Parlament.

Plenul Consiliului Economic şi Social, format din de 45 de membri, incluzând preşedintele şi vicepreşedinţii, ar trebui să se întrunească săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri