Caută
Close this search box.

Protest spontan la BNR din cauza crizei francilor elvețieni

 

Protest spontan în faţa Băncii Naţionale. O parte dintre cei care au credite în franci sunt nemulţumiţi de ratele mari pe care le au de plătit şi au ieşit în stradă.

Aproximativ 100 de persoane protestează lângă sediul BNR pentru că legea conversiei creditelor în franci nu a intrat în vigoare. Oamenii spun că aproximativ 40 de oameni s-au sinucis din cauză că nu au mai putut plăti ratele la bănci, când francul elvețian a ajuns la un record istoric. Astfel, protestul de astăzi este și o formă de comemorare a celor care au murit.

la data de 15 ianuarie 2015, exact acum doi ani, cursul de schimb a atins un nivel record, ajungând la 4,5 lei pentru un franc elvețian. Cu o zi înainte, cursul era de 3,74 de lei la un franc elvețian. Peste noapte a fost o creștere de  15 procente din cauză că Banca centrală a Elveției a renunțat la pragul minim de 1,2 franci pentru un euro. Efectul a fost că ratele la creditele în franci elvețieni au crescut foarte mult. De atunci au fost zeci de proteste. În total, 54.000 de români mai au credite în franci, informează Digi24.ro.

Anul trecut, Parlamentul a votat o lege de conversie a creditelor în franci la cursul istoric de la data contractării creditului. Proiectul a fost atacat la Curte de Guvernul Cioloș. Executivul a precizat că susține conversia pentru românii aflaţi în dificultate, dar a spus că legea adoptată de Parlament ar putea fi speculată.

Curtea Constituţională va lua miercuri o decizie în privința legii conversiei creditelor în franci elveţieni, respectiv dacă este sau nu constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri