Caută
Close this search box.

Americanii îşi vor dota avionele de luptă cu arme laser

Contrar părerii că arma laser este un SF, americanii testează o asemenea instalaţie pe avioanele lor de luptă. Germanii au testat deja o armă laser şi au reuşit să doboare cu ea, experimental, două avioane de la distanţa de doi kilometri.

Reamintim că experimentele mai sus menţionate au în spate câteva informaţii în care este implicată şi România.
În perioada 20-21 august 1968, o coaliţie militară formată din Uniunea Sovietică, RDG, Polonia, Ungaria şi Bulgaria a invadat Cehoslovacia pentru că acestă ţară socialistă voia să renunţe la sistemul politic communist şi să adopte pluripartidismul. Forţele folosite în intervenţie au fost impresionante: peste 5000 de tancuri şi peste 200.000 de soldaţi.

Ceauşescu a avut tupeul de a-i critic oficial pe sovietici pentru invazie. Au urmat câteva momente de convulsie în relaţiile dintre România şin URSS. Era de aşteptat ca forţele militare care invadaseră Cehoslovacia să intre şi în România. În mod ciudat, acest lucru nu s-a întâmplat.

Laserul va proteja avionul de orice atac

Aici intervine o poveste interesantă, conform căreia ruşii ar fi vrut să intre cu tancurile, dar au fost opriţi de arma laser pe care România o deţinea şi care le-a tropit  blindatele. Niciodată nu s-a susţinut oficial un asemenea evenimet. Mai mult, după 1989 oficialităţile au dezminţit categoric existenţa unei arme laser deţinute de ţara noastră, pe motiv că în general nu poate exista armă laser deoarece un asemenea dispozitiv ar avea nevoie, pentru a funcţiona, de energia electrică produsă de o hidrocentrală de dimensiuni mari.

Cu toate acestea, Fox News a anunţat că agenţia de cercetare DARPA din cadrul Pentagonului lucrează la un proiect de dotare a avioanelor de luptă cu asemnea arme care par de domeniul SF.

Laserele care urmează să doteze viitoarele avioane de luptă au o putere de 150 de kilowaţi şi sunt de 10 ori mai mici şi mai uşoare decât cele folosite în prezent. Proiectul armelor laser face parte din „High Energy Liquid Laser Area Defense System“. Un astfel de sistem de război va fi folosit pentru a doborî rachete sol-aer şi înlăturarea altor ameninţări asupra avionului. Sistemul de arme laser ar putea fi folosit, dacă testele sunt trecute cu succes, şi pentru ţinte de la sol.

Mai mult, Rheinmetall AG, un producător german de armament, a testat un sistem laser care a distrus două avioane de la o distanţa de aproape doi kilometri, anunţă BBC News.
Sistemul laser, cu o putere de 50 de kilowaţi, a utilizat sisteme radar şi instalaţii optice pentru detectarea dronelor (avioane fără pilot) care se deplasau cu 50 de metri pe secundă.
De remarcat, că Rheinmetall AG a testat sistemul în condiţii meteo variate, inclusiv pe timp de ninsoare şi ploaie. Germanii vor instala sistemul laser pe vehicule militare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri