Caută
Close this search box.

Vulnerabilitatea instituțiilor

Klaus Iohannis a participat, miercuri, la ședința de Guvern, invitat de premierul Grindeanu. Precizez de la început că legea îi dă acest drept, chiar dacă ar fi mers fără invitație.

Să analizăm cum a mers președintele la Guvern să vorbească despre legi și mai ales despre respect si guvernare responsabilă. Evenimentul s-a petrecut în contextul informațiilor că Executivul ar fi urmat să dea ordonanțe de urgență care să modifice legislația penală. Lipsa de transparență e o atitudine consacrată a social-democraților, nu ar trebui să surprindă pe nimeni: pe site-ul Guvernului nu fusese publicată lista actelor normatice care ar urma să fie discutate, așa cum se procedează de fiecare dată. „Sunt doi elefanți în încăpere: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Domnul Grindeanu mi-a spus că au fost discutate cu anumiți colegi din Guvern, dar mi-a spus că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară”, ne-a lămurit Klaus Iohannis. Vizita lui la Guvern și-a atins scopul, cel puțin deocamdată: a primit asigurări de la Grindeanu că acestea vor ajunge pe masa Executivului doar după ce vor fi lansate în dezbatere publică.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Iohannis ar fi rămas de dimineață la Cotroceni? Inofensivul ministru al Justiției, Florin Iordache, ar fi deschis pușcăriile, grațiind printr-o ordonanță 2500 de condamnați. Același Iordache, jucăria cu cheiță a lui Dragnea, ar fi reușit să dea o amnistie mascată prin redefinirea în Codul penal a abuzului în serviciu.
Excercițiul democratic nu se definește doar prin voința abolută a unei majorități parlamentare. Transparența și respectul sunt pilonii de bază a unei democrații. Guvernanții au obligația de a ne proteja de hoție, indiferent de culoarea politică. E greu însă să ai principii corecte, când domnul Dragnea însuși riscă pușcăria, iar pentru a-și salva libertatea e capabil să distrugă legi, persoane și instituții.
Iată de ce Iohannis a acționat, azi, corect și eficient. Tare mă tem însă că e vorba de o chestiune de timp, ordinul de partid va fi executat impecabil mai curând decât credem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri