Caută
Close this search box.

Cum pot fi salvate fermele mici: prin culturi mai scumpe decât aurul!

Toată lumea spune că fermele mici, familiale, din România  sunt pe cale de dispariţie. Nu însă dacă se vor orienta către culturi de nișă.  Cum ar fi… ”aurul roşu”.

Din cauza subvențiilor mari acordate pentru plante precum cartoful de sămânță sau roșii, în viitorul apropiat piața se va supraaglomera. Însă, pentru cei care dețin un teren mic, de un hectar, două sau trei, potențialul de câștig ar putea fi consistent, dacă se urmărește și cererea de pe piață. Un exemplu de cultură profitabilă este cel al șofranului despre care fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, spune că este mai scump decât aurul.

Planta numită şofran costă 40-45 de dolari gramul

”Chiar recent discutam cu o doamnă care face condimente și se plângea că nu găsește materie primă românească deși spre exemplu pe fenicul și alte plante sunt plătite sume foarte mari și prin subvenții. Haideți să luăm lavanda care a devenit la modă și se iau sume fabuloase în Vest pe acest produs. Nu mai discut despre șofran care s-ar putea cultiva în România foarte bine iar în Franța, Cipru sau Austria este mai scump ca gramul de aur. Adică gramul de aur este undeva la 30-35 de dolari iar șofranul costă 40-45 de dolari. Deci este mai scump decât aurul”, a explicat ministrul Irimescu.

Marii producători de „aur roşu” sunt Spania şi India

Șofranul (Crocus stativus), sau ”aurul roșu”, a fost întodeauna cel mai scump condiment din lume, având o arie de răspândire foarte vastă, putând fi cultivat din vestul Mediteranei (Spania) și până în India (Kashmir). Cei mai mari producători de șofran sunt Spania și India care produc împreună mai bine de 240 tone pe an, reprezentând 80% din producția mondială.

Aroma sofranului îl face unic în lume ca şi condiment. Specialiştii spun că şofranul are un gust care nu poate fi reprodus în laborator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri