Caută
Close this search box.

Achizitii Romtehnica… în luna cadourilor

Romtehnica, companie militară coordonata de Ministerului Apărării, a atribuit în luna decembrie, fără licitații deschise, trei contracte militare în valoare de peste 525 milioane de lei fără TVA (aproape 120 milioane euro). Cel mai mare contract (353,9 milioane lei) a fost atribuit către americanii de la Harris Corporation Communication Systems pentru achiziția de echipamente și stații radio. Al doilea mare contract (103,3 milioane lei), pentru achiziția unui sistem de rachete antitanc portabile, a fost atribuit către firma germană Eurospike GmbH, iar al treilea contract (67,8 milioane lei), pentru achiziția unui radar tridimensional, a fost atribuit către americanii de la Lockheed Martin Overseas.

Toate cele trei contracte, monitorizate de ”Romania Military”, publicate vineri, 20 ianuarie 2017, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), au fost atribuite prin negociere fără anunț de participare, justificarea fiind:  ”Lucrările/produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

  1. Cel mai mare contract, în valoare totală de 353.937.968 lei (fără TVA), a fost atribuit de Romtehnica în data de 22.decembrie 2016 către firma americană Harris Corporation Communication Systems pentru achiziția de echipamente și stații radio. Estimarea inițiala a valorii contractului a fost de 419.851.444 lei, fără TVA.

În luna noiembrie a anului trecut Romtehnica, companie națională din domeniul aparării coordonata de Ministerului Apărării, a încheiat în 14 octombrie un acord cadru în valoare de peste 34,7 milioane de lei (fără TVA), cu firma americană Harris Corporation Communication Systems, pentru achiziția de sisteme radio/stații radio Harris de diverse tipuri, arată datele publicate vineri în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost atribuit prin negociere fără anunț de participare, justificarea fiind ca produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Datele din SEAP arată zeci de contracte similare atribuite prin aceeași procedură către firma Harris din 2007 și până în prezent.

  1. Al doilea mare contract (103,3 milioane lei, fara TVA), pentru achizitia unui sistem de rachete antitanc portabile, a fost atribuit, în 23 decembrie 2016, cătrefirma germană Eurospie Gmh. Estimarea inițiala a valorii contractului a fost de 104.889.666 lei fără TVA.
  1. Al treilea contract (67,8 milioane lei, fara TVA), pentru achiziția unui radar tridimensional cu distanța mare de descoperire, mobil-TPS-77, a fost atribuit, în data de 7 decembrie 2016,către americanii de la Lokheed Martin Overseras. Estimarea inițială a valorii contractului a fost de 67.852.500 lei, fără TVA.

În ianuarie 2016, Romtehnica a achizițonat rachete antitanc în valoare de 20 de milioane de euro de la consorțiul germano-israelian Eurospike, după ce în urmă cu o săptămână a cumparat echipament și rachete antitanc de la aceeași companie cu 110 milioane de euro. Pe lângă aceste noi achiziții, statul român a cumpărat de la Lockheed Martin un radar de apărare aeriană tridimensional în valoare de circa 32,7 milioane de dolari.

Radarul produs de Lockheed Martin este de tipul AN/FPS-117 și este folosit de forțele române din anul 1998, existând cinci unități aflate în dotare până în prezent.

Rachete și sisteme antitanc de la EuroSpike, cumpărate de România cu 110 milioane de euro

Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit două contracte pentru achiziția de armament antitan cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la câteva zile după vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos în Germania. Informația a fost sesizată și publicată de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI).

Contractul de 17,9 milioane de euro se referă la „Mijloace antitanc”, mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se referă la „Sisteme rachete antitac portabile”.

Cele două contracte au fost atribuite în urma unei negocieri directe, fără anunț de participare, iar Romtehnica justifică această procedură prin faptul că „lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri