Caută
Close this search box.

Viitorul zootehniei în România: “Oaia uriaşă”!

Valentin Popa şi Gheorghe Iordache, veri primari, crescători de oi cu tradiţie în familie, au hotărât să-şi unească forţele şi să ridice o fermă de oi doar din rasa carabaşă, o rasă românească foarte veche, care a fost omologată abia de câţiva ani. Rezultatele sunt bune, în ciuda comerţului firav din ţara noastră. Productivitatea oii compensează cumva lipsa banilor la clienţi…

”Bunicul a fost oier, noi am crescut printre oi. În 2001 s-a născut primul copil şi am cumpărat o oaie pentru lapte. Apoi am mai cumpărat 16 şi aşa s-a născut ferma mea. În anul 2005 am vândut toate oile merinos pe care le aveam şi am luat carabaşe”, ne-a spus Valentin Popa, fermier din Sohatu, judeţul Călăraşi, care munceşte 200 de hectare de pământ şi creşte 200 de oi.

Animalele ajung până la brâul ciobanului, au dimensiuni uimitoare! “Anul acesta oile au fătat mulţi miei, mortalitatea la naştere a fost aproape zero, cred că va fi un an bun la vânzare. Să vedem cum va merge preţul la carne, de Paşti, pentru că în ultimii ani comerţul a fost cam slab”, a explicat pentru Magna News Valentin Popa. Anul trecut, carnea de miel s-a vândut cu 9 – 15 lei pe kilogram, la ciobani şi 20 – 31 de lei în magazine. Se pare că preţurile nu vor diferi prea mult nici anul acesta.

Valentin Popa a hotărât să schimbe tactica şi să crească carabaşe mai mult pentru vânzarea mieilor pentru prăsilă, iar idea s-a dovedit foarte bună, nu mai rămâne cu miei nevânduţi în luna mai…

Rasa este foarte căutată, chiar şi peste hotare. În Ungaria există o fermă de carabaşe cu ciobani angajaţi din România

În ceea ce priveşte produsele, Valentin atenţionează cetăţeniie că brânza de 13 lei kilogramul, uneori chiar şi 8 lei, care se găseşte în magazine nici nu a văzut laptele de oaie – e produsă din grăsimi vegetale! Pentru a obţine un kilogram de brânză ai nevoie de 4 litri de lapte, iar o oaie carabaşă dă 700 de mililitri pe zi. Sub 20 de lei kilogramul nu rentează să produci brânză de oaie. Magna News a mai scris pe acestă temă. În fine, ce este cu această oaie uriaşă?

Oaia a fost omologată la Baloteşti

În 1995 reprezentanţi unei asociaţii agricole din Teleorman au adus câteva exemplare ale unei rase de oi ciudate, pe care crescătorii o numeau „oaia uriaşă de Teleorman”, la Institutul de Biologie Animala din Baloteşti, pentru omologare.
Animalele sunt mai înalte decât cele obişnuite, berbecii se apropie de marimea unui ponei, au capul de culoare neagră, coada foarte lungă, aproape că atinge pământul, urechi lungi ca de măgar, iar botul excesiv de curbat.
Specialiştii au trecut imediat la treabă. Numele oficial  pe care l-a primit este “Carabaşa românească”.

S-a dovedit că are o arie de răspândire la sud şi nord de Dunăre şi în zona Serbiei. În afară de productivitatea mare, specialiştii au mai observat un amănunt straniu legat de originea oii uriaşe de Teleorman. În aproape toate relicvele arheologice reproduse în cărţile istoricilor, oile din ţara noastră sunt reprezentate cu urechi lungi, botul curbat şi coada lungă – elemente anatomice asemănătoare cu cele ale oii uriaşe. Unele reproduceri se referă şi la stravechiul cult al Cabirilor, considerat de specialişti ca având origini comune cu Mioriţa. După reproducerile din volumul “Mitologia romana”, de Romulus Vulcănescu, acest cult este reprezentat prin două zeităţi masculine care omoară o a treia zeitate, tot masculina, în prezenţa unui personaj feminin şi a celorlalte elemente care apar în balada “Miorita”.

Este mult mai mare decat alte rase

Un berbec de “oaie uriaşă” are înălţimea de un metru la crupa. Este cu aproximativ 30 – 40 de centimetri mai înalt decât berbecii celor mai bune rase de oi. “Oaia uriaşă de Teleorman” ajunge la 90 – 100 de kilograme la maturitate, cu 40 la sută mai mult decât celelalte oi. Dă între 160 şi 220 de litri de lapte pe perioada de lactaţie de după fătare, cu 30 – 40% mai mult decât celelalte rase. Specialiştii spun că e o minune a naturii.
Specialiştii de la Baloteşti au ramas uimiţi de faptul că aceasta rasă naturală, fără îmbunăţiri genetice, fată în medie doi miei, adică este cea mai prolifica din România. Un miel are 5 – 6 kilograme la fătare, iar după 21 de zile ajunge la 12 – 15 kilograme. Ceea ce s-a lămurit ulterior, pornind de la datele crescătorilor teleormaneni care comercializează carne şi produse lactate de oaie în Capitala, este faptul că un procent de 50 – 60 la sută din mieii consumaţi de bucureşteni de Paşte provine de la aceasta rasă deosebit de productivă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri